Coyote-böckerna

 

Den här sajten handlar om Coyote-böckerna, dvs den serie böcker på totalt 192 stycken som gavs ut 1943 - 1953 av den spanske författaren José Mallorqui. En del av böckerna, 46 stycken, översattes till svenska och gavs ut med start 1954. De flesta översattes aldrig och ofta gavs de svenska böckerna ut i ”fel” ordning. Ibland fick läsaren inte veta hur en viss historia slutade eftersom den boken inte ansågs ha så stor utsikt att sälja. Eller också kunde fortsättningen på en historia komma ut före historiens början. De flesta av dessa böcker kan fortfarande köpas på antikvariat i begagnat skick som t ex på Bokbörsen. De spanska originalen kan köpas både i begagnat skick och i nyskick i Spanien eller på nätet. Det är för övrigt de mest lästa spanska böckerna efter Cervantes bok Don Quijote och har översatts till massor av språk. Dock är inte så många översatta till engelska. Jag som skriver sajten heter Kaj-Göran Klang, pensionerad lärare, som köpte och läste de svenska böckerna på femtio- och sextio-talet. De svenska böckernas fina omslag kan ses på den här länken:

www.serielagret.se/bocker/coyote.htm  

Inspiration har jag fått av spanjoren Miguel Muños vars spanska Coyote-blog är värd flera besök. De ”betyg” som satts på böckerna härrör till stor del från Miguel – fast har ibland justerats lite av mig. Adressen till hans blogg är www.novelascoyote.com och där kan du läsa kommentarer och kortfattad beskrivning av de första 97 böckerna på spanska.

Vill du läsa andras kommentarer eller kommentera Coyote-bloggen själv kan du klicka här. Vill du hellre ta kontakt med mig via e-post kan du skicka ett email.

 

Längst upp på sidan