Textruta: Coyote nr 125
El hogar de los valientes
(Hemmet för de modiga)
av José Mallorqui


 Coyote nr 125.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El hogar de los valientes (1950)

 

På svenska:                    

Ej översatt till svenska

 

Handling:

En kalifornier, Segura, och en nordamerikan, Grey, upptäcker en guldåder. Grey vill ha guldådern för att själv exploatera den. Men problemet är att guldådern finns på marken som ägs av en gammal guldgrävare. Nordamerikanen lurar guldgrävaren att sälja gruvan på sin mark. Han arrangerar sedan så att det ska se ut som om han dödats av Segura. Men Coyote lägger sig i det hela.

 

Omdöme: 7

  

Kom­mentar:

Boken fortsätts i 126 El tribunal del Coyote.

 

Intressanta fraser och tänkeord:

Först fanns människor, sedan uppstod tvister och slutligen behövdes advokater [fritt översatt].  (Primero hubo hombres, luego hubo pleitos y por fin nacieron los abogados.)

Vi (advokater) är en konsekvens, inte en orsak. (Nosotros somos una consecuencia, no una causa.)

 

Kapitel I:

Ernesto Segura, 25 årig kalifornier, och Louis Grey, 38 årig nordamerikan, är guldletare och efter en våldsam storm välter en gammal ek. Då roten friläggs ser de en guldåder i hålet efter roten. De tillbringar natten i en koja, där en gammal guldletare, Salder, tidigare hade bott.

 

Kapitel II:

På San Antonio-ranchen förbereder kvinnorna kläder och spetsar åt arvingen som snart ska födas. Don César och Leonor har kommit hem från äventyret i Dödens dal och de ser fram mot födseln av sitt barn. Guadalupe och Leonor arbetar med kläderna sida vid sida medan don César mest slår dank och ifrågasätter de myckna barnkläderna. När Guadalupe har lämnat dem ensamma säger han till Leonor att han faktiskt allvarligt har tänkt sluta uppträda som Coyote men Leonor tror honom inte. För att lämna det filosofiska vill Leonor att don César och hon ska ta en promenad på stan. Han tycker då att de ska se hur det går för Joy Salder, som Leonor har lånat pengar för att starta en butik.

 

Kapitel III:

Don César hjälper den gamle Salder, Joys farfar, med kläder och mat så att han kan återvända till Cañyón del Perro där han har sin stuga och söker guld. Joy är inte glad över det eftersom hon inte tror att gubben klarar sig där ensam. Han är gammal och kan bli sjuk och dö. Men bageriet går bra. Många köper kakor och godis. Hon kan snart betala tillbaka det hon lånat. Don César säger till Leonor att det är bra för Joy om farfadern sköter sig själv i bergen för då kan Joy träffa en man och gifta sig. Hon är en ung, vacker kvinna. Att träffa en man är inte så lätt om hon hela tiden ska se efter och bekymra sig om den gamle.

 

Kapitel IV:

Den fattige advokaten Eneas Clarkson besöker Joys butik. Han har inga pengar men får lite kakor och vill låna några dollar. Han lovar att tillbaka allt innan han lämnar Los Angeles. Joy tycker om advokaten. Utanför affären träffar Clarkson Louis Grey och de två går till La Bella Union där Louis konsulterar Clarkson mot betalning. Gamle Salder kommer med en kärra dragen av två åsnor. Han har hämtat mat och utrustning på San Antonio-ranchen. Grey övertalar honom att gå med honom in på Bella Union och bjuder där på sprit. Han lånar Salder pengar och uppmanar honom att spela kort. Då Salder förlorat en större summa pengar vill Grey kvitta spelskulden mot att han får överta gruvan, som Salder i sitt druckna tillstånd håller med om är värdelös. Eneas Clarkson som sitter kvar vid ett bord i lokalen ser vad som händer och förstår att Salder håller på att luras. Han går ut och träffar don César på gatan och lyckas övertyga denne att gå in för att betala Salders spelskuld. Men don César blir störd av att någon sticker en pistolpipa i ryggen på honom och Salders vill inte ha någon hjälp. Eneas Clarkson berättar sin historia för don César och får följa med hem till San Antonio-ranchen. Leonor blir först inte så värst glad över gästen men lyssnar på Clarksons historia. Han har en dotter som han övergav för många år sedan och som han nu vill träffa men inte vet var hon finns. Leonor vill hjälpa honom att hitta dottern.

 

Kapitel V:

Undersökningen av guldhalten som görs i Monterrey visar att det finns mycket pengar att tjäna på fyndigheten. Då Segura träffar Grey får han reda på att denne köpt gruvan av den gamle. Efter några veckors arbete där besöker han Los Angeles och får reda på att Salder har dött. Chocken över att ha sålt gruvan han trodde var värdelös men som nu ger så mycket guld hade blivit för mycket för den gamle. Segura tycker att det är deras plikt att hjälpa Joy men det tycker inte Grey, som tänker mer och mer på att han ska döda Segura så att han själv får guldet. Leonor menar att Grey är en skurk men don César håller inte riktigt med utan för istället ett filosofiskt resonemang om att om alla vore skurkar så skulle begreppet skurk sakna mening.

 

Kapitel VI:

Grey träffar Clarkson i Los Angeles och vill att advokaten ska upprätta ett testamente där gruvan ska gå till Joy om något händer honom. Grey säger att han är rädd att Segura ska mörda honom. Clarkson är tveksam och tror inte på det. Han tror att Grey tänker mörda Segura istället. Joy och Clarkson kommer överens om att han ska flytta in hos henne i farfaderns rum. Det är på förslag från Leonor. Tidigare har Segura varit och hälsat på hos Joy. Grey är en skurk. Det är hon övertygad om.

 

Kapitel VII:

Grey och Segura börjar slåss på Bella Union. Först har Segura övertaget men då Grey ligger på golvet drar inte Segura fördel av det. Men då Grey har överläge och Segura ligger på golvet sparkar Grey honom så att han förlorar medvetandet. Efter ett par dar är Segura tillbaka i gruvlägret men ger sig iväg igen då han behöver göra inköp. När Grey är säker på att Segura gett sig iväg sätter han igång med sitt projekt.

 

Kapitel VIII:

Grey tar på sig Seguras stövlar och går ut i floden för att lägga ut spår så att det ska se ut som om denne har släpat en kropp ut i floden. Han beger sig sedan iväg och försöker undvika platser där någon kan se honom. Han slår sig i pannan och gnider in gyttja så att det ser ut som om han fallit och slagit sig. Till slut kommer han stapplandes till ett indianläger där han tas om hand. En kvinna skickar bud efter broder Marcos, en munk, som undersöker den livlösa kroppen. Grey spelar medvetslös och undrar vad som hänt i gruvlägret? Har Segura lynchats? Grey har tidigare kontaktat domare Collier och gett denne pengar för att han skulle se till så att Segura lynchas. Grey bestämmer sig för att vänta en månad.

 

Kapitel IX:

Segura kommer till Los Angeles och beställer borrar och fett. Newark, handlaren, tycker det är konstigt eftersom sådana varor köptes av Grey för ett par dagar sedan. Under tiden som Segura besöker Joy, som nu är hans flickvän, samlas domare Collier och andra hos handlaren. Grey har spritt ut att han är rädd för att Segura ska döda honom. Man vill föra Segura till gruvlägret, där Collier tänker se till så att han blir lynchad. Gil hämtar dock Clarkson och denne genomdriver till slut att Segura ska lämnas till sheriff Mateos medan Collier och de andra rider till lägret för att se om Grey verkligen lever.

 

Kapitel X:

Don Goyo har kallat till möte. Han menar att kalifornierna måste befria Segura. Don César menar att de måste hålla sig till lagen och han stöds av advokat Covarrubias. Don César uppmanar folk att gå hem och föregår med gott exempel och går själv. Det blir bråk mellan don Goyo och Rómulo Hidalgo och då don Goyo går in i rummet bredvid  stöter han på Coyote. Denne tycker att han ska lugna sig och hålla sig till lagen. Coyote säger att han ska ta hand om saken. Don Goyo går ut och ber om ursäkt. Bröderna Lugones får order av Coyote att hjälpa Mateos att försvara fången.

 

Kapitel XI:

Efter att ha varit vid gruvan kommer domare Collier och de andra tillbaka nästa dag. Han beger sig till arresten i spetsen för ett lynchgäng och begär att Segura ska utlämnas. Han blir avvisad av Mateos och hans fyra kommissarier.

Till San Antonio-ranchen kommer en äldre, distingerad herre på besök. Don César presenterar honom som Mr Ashton från San Fransisco. Han följer med på första dagens rättegång mot Segura och sitter bredvid don César och Leonor i domstolslokalen.

 

Kapitel XII:

Då de kaliforniska jurymedlemmarna träffas efter rättegångens första dag dyker Coyote upp och ger dem ett skriftligt förslag till utlåtande. Innan don César somnar efter det att han kommit hem efter att ha träffat jurymedlemmarna pratar han en stund med Leonor. Hon förutsätter att han har sett till så att Segura ska bli frikänd. Men då domen avkunnas dagen efter ger alla jurymedlemmar utlåtandet skyldig. Leonor blir så upprörd att hon lämnar rättsalen och beger sig till Acevedo-ranchen. Hon skickar ett brev till San Antonio-ranchen där hon skriver att hon aldrig vill se don César igen. Han ska heller inte få träffa barnet. Då don César kommer till ranchen senare på kvällen skjuter hon efter honom. I Star finns en notis nästa dag om att Joy Salder har vigts med den dödsdömde Ernest Segura av fader Jacinto från Capistrano.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan