Textruta: Coyote nr 117
La sentencia se cumple al amanecer
(Domen verkställs i gryningen)
av José Mallorqui


 Coyote nr 117.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:                                                                                                                                                                  

La sentencia se cumple al amanecer (1950)

 

På svenska:                    

Ej översatt till svenska

 

Handling:

Leonorín och Gyp, en av de förrymda fångarna från San Quentin, får kontakt med varandra. Hon är den enda som vill lyssna på Gyp. Mariana, dotter till den mördade Prudencio, kommer till staden. Hon är med då diligensen rånas av Meekers band och känner igen Ed, som hon också trodde var död. Hon får se hur han skjuter diligenskusken. Vid rättegången döms dock Eli till döden. Pappan Ed bestämmer sig för att rädda sin son och fritar honom från fängelset.

 

Omdöme: 7

  

Kom­mentar:

Det här är den spännande fortsättningen på Carne de horca.

 

Intres­santa fra­ser och tänke­ord:

Önskan att leva är ett fel eller förtjänst som är mänsklig.   (El ansia de vivir es un defecto o una cualidad muy humana.)

Dö för andra är det bästa och mest ärorika sättet att dö.  (Morir por los demás es la mejor y más gloriosa de las muertes, hijo mío.)

 

Kapitel I.

Ed Meeker och hans män från San Quentin sitter i solen och filosoferar om fängelse och frihet. Ed föreslår att de ska göra ett besök hos don César de Echagüe eftersom han har gott om pengar. Han skulle gott kunna lämna ifrån sig ett par miljoner, tycker han.

 

Kapitel II

Don César berättar husets historia för Leonorín och Eduardo när banditgänget störtar in på ranchen. Don César gör inget motstånd och går till kontoret med Vic Latimer, dvs Ed Meeker, för att ge honom de pengar han har där i en låda. Guadelupe ger Vic en örfil och då denne ska ge tillbaka får han något hårt i huvudet. Lupe påstår att det är Coyote som slagit Vic medvetslös.

 

Kapitel III

Banditerna bor på ranchen några dagar. Don César befinner sig på sitt rum medan Lupe och Eduardo är i ett annat. Leonorín pratar mycket med Gyp som berättar för Leonorín hur han mördade sin fru, vilket han ångrar. Leonorín lyssnar på hans historia och det är inte Gyp van vid att någon gör. Alla andra tycker bara att han är tokig. Guadelupe ifrågasätter naturligtvis att Leonorín pratar så mycket med Gyp. Don César säger sig ha planer på att lämna ranchen en natt för att hjälpa Eli ut ur fängelset.

 

Kapitel IV

Hiram Whitney skriver under ett dokument där han går med på att avstå från att kandidera till sheriff i nästa val. Om han gör det går Green med på att han träffar Eli så mycket han vill och att mamman ska få komma med mat till honom. Hiram besöker Eli i cellen och de konstaterar att det inte går att bevisa att Eli inte mördade Don Prudencio. Mariana besöker också Eli och säger att hon tror på att han inte mördade hennes far. Hon ger honom också en revolver som han kan använda innan han ska hängas. Men den använder Eli för att försöka ta sig ut ur fängelset. Det lyckas dock inte. Fångvaktaren Graber får skulden och tvingas säga upp sig. Domare Murchison hjälper till att övertyga den gamle fångvaktaren om att han ska begära avsked. Murchison säger också till Graber att han snart kommer att gå i pension och att domare Kanton, som är väldigt hård, kommer att döma i målet.

 

Kapitel V

Borgmästare MacClair och Green skålar för sin gemensamma framgång. Borgmästaren vill prata med Vic Latimer, dvs Ed Meeker, och ber Gyp att framföra ett meddelande till honom i don Césars hus. På väg tillbaka träffar Gyp broder Asuncion och denne sätter vissa idéer i huvudet på honom.

 

Kapitel VI.

Diligensen som körs av gamle Knibbs blir rånad. Mariana i diligensen känner igen Ed Meeker, som hon trodde var död. Hon avhåller sig dock från att säga något men Knibbs visar att han känner igen Ed och blir skjuten. Rånarna lägger beslag på gruvbolagets avlöningspengar. Senare hittar Ed Meeker under filten i sin säng i don Césars hus ett meddelande från Coyote där det står att Eli är oskyldig. Han tycker att det är obehagligt att Coyote kan ta sig in och lämna meddelande till synes var som helst. Gyp som fått höra av munken att don César är hans vän förklarar att om han kan hjälpa don César med något, vill han göra det. Don César använder sig av det för att obemärkt ta sig ut ur huset Casa Valdez där Gyp håller vakt utanför. Coyote kommer inridande på huvudgatan på kvällen samtidigt som en sånggrupp med bröderna Martinez sjunger en sång om Coyote på krogen "The Rose of Mexico". Då Coyote kommer förbi låtsas de skjuta mot honom. Sheriff Green anställer de två Martinez, som är Timoteo och Juan Lugones. Green påträffar ett papper från Coyote fastsatt med en kniv på dörren till fängelset där det står att Eli är oskyldig.

 

Kapitel VII

Det blir rättegång och mycket folk finns i rättsalen. Rättegången leds av den partiske domare Kanton. Mariana säger att hon är fullständigt övertygad om att Eli är oskyldig och att hon vill gifta sig med den anklagade. Domen skyldig avges och galgen reses mitt emot fängelset där Eli sitter fängslad.

 

Kapitel VIII

Gyp upptäcker att don César är Coyote men Coyote bryr sig inte. Han litar på Gyp. Coyote berättar att om Ed Meeker skulle fällas för mordet så skulle inte Mariana och Eli kunna gifta sig. Far och son är av samma blod och Marianas far är den mördade. Ed Meeker möter Coyote och försöker skjuta honom då Coyote ett ögonblick verkar distraherad men det lyckas inte. Coyote skjuter bort revolvern från Eds händer men dödar honom inte. Ed säger sig vilja rädda sin son från galgen. Två av Ed Meekers män beger sig iväg och Coyote förhindrar att de får pengar från rånet med sig.

 

Kapitel IX

Broder Asuncion viger Mariana och Eli. Domare Roy Kanton går till krogen "The Rose of Mexico" för att ta sig en drink. Där möter han Coyote som märker honom i båda öronen. Ed Meeker kommer till fängelset och fritar sin son. Han skjuter domare Kanton och dessutom borgmästaren. Ed ber sin son om ursäkt för allt ont han gjort honom. Bröderna Martinez, dvs Lugones-bröderna, skjuter Green och också Ed Meeker, som ju nästan knivmördat deras bror. Ren tur att brodern klarade sig. Hiram Whitney blir på nytt sheriff i Palomitas.

 

Kapitel X

Gyp tar på sig mordet på don Prudencio. Han har ju ändå en dödsdom över sig. På så sätt känner han att han har gjort något bra för en gång skull. Först blir han satt i fängelse och Mariana och Hiram kommer och tackar honom, sedan förs han till Casa Valdez där Leonorín kan ta avsked av honom. Bröderna Lugones skall föra honom till San Quentin men de för honom istället till den mexikanska gränsen så att han kan rädda sig över gränsen. Han beger sig till klostret San Xavier del Rio Seco där han träffar föreståndaren och säger att han vill bli munk. Han säger till föreståndaren att han skickats dit av broder Asuncion och av Coyote.

 

Ytterligare bidrag

 

Städer och landsbygd, kommunikationer och post  Texten hämtad från Svenska wikipedia

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/Tombstone_year_1891.jpg/250px-Tombstone_year_1891.jpg

Tombstone som staden såg ut 1881

 

Städer växte upp naturligt vid ställen där människor flyttade in, på grund av malmfyndigheter, god odlingsmark och betesmark. Vid militära fort bildades också städer där soldaternas familjer bodde. De första förrättningarna som uppstod i städerna var smedjor, salooner, handelsbodar, barberarbutiker, begravningsentreprenörer och skolor. I större städer fanns även exempelvis sjukhus, teatrar, bibliotek och hotell. Universitet var sällsynta och de fanns endast i ett fåtal städer. Specialaffärer, som vapenaffärer, bokhandlare och skräddare fanns bara i större städer. Handelsbodarna i mindre städer var diversehandlaraffärer som hade en mängd olika varor, men inte så stort utbud av varje vara.

Ute på landsbygden byggde nybyggare sina farmer och det fanns också rancher som ägdes av boskapsbaroner som anlitade cowboys. Dessa tog boskapen till köparna som kunde vara i en annan delstat. Taggtråd uppfanns i västra USA 1873. Då det var tidsgrävande att bygga trästaket runt stora grupper djur och dessutom virke var en bristvara på prärien blev taggtråden lösningen. På landsbygden fanns också guldgrävare och jägare som levde på att sälja kött och skinn i städerna.

Skogsindustrin växte då det fanns ett stort behov av virke till husbyggen. Det byggdes många sågverk som drevs av vattenhjul. Markägare sålde timmer till sågverken som sedan sålde virke till hantverkare.

 

Kommunikationer

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Ponymap.jpg/250px-Ponymap.jpg

Bilden ovan visar ponnyexpressens väg genom västra USA mellan Kalifornien och Missouri.

 

I början levererades posten av kurirer som red mellan städerna, ett exempel är ponnyexpressen. Då ponyexpressen var en postlinje som främst vidarebefordrade nyheter, blev kurirverksamheten med tiden utkonkurrerad av telegrafen. Trafiken upphörde i och med att byggandet av den första transkontinentala telegraflinjen slutfördes i oktober 1861.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan