Textruta: Coyote nr 109
Diligencia a Monterrey
(Diligens till Monterrey)
av José Mallorqui


 Coyote nr 109.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:                                                                                                                                                                  

Diligencia a Monterrey (1950)

 

På svenska:                    

Ej översatt till svenska

 

Handling:

Två familjer, Gálvez och Turleys, ligger i fejd med varandra sedan lång tid tillbaka. Då Carlos Gálvez, sonson till den gamle Rey Gálvez, återvänder från  Mexico träffar han Linda Turley. Linda är brorsdotter till den gamle Jonás Turley. Rey blir skjuten och sammandrabbningen startar. Tack vare Coyote kan den skyldige avslöjas och straffas.

 

Omdöme: 7

  

Kom­mentar:

Den här boken utgör ett avslutat helt. Don César förekommer marginellt i handlingen, i början och i slutet, och Coyote är med i historiens upplösning.

 

Intres­santa fra­ser och tänke­ord:

Ju högre ett torn är desto längre skugga ger det.  (Cuanto más alta es una torre, mayor sombra proyecta.)

Min fars brister är skug­gan från hans egen storhet.  (Los defectos de mi padre son la sombra de su propia grandeza.)

Det är inte långt mellan hat och kärlek. [Ordagrant: Mellan hat och kärlek, är det bara ett steg.]  (Del odio al amor, sólo hay un paso.)

 

Kapitel 1: En änglalik ung kvinna

Två av passage­rarna i diligen­sen till Monterrey är en ung man, Carlos Gálvez, och en ung flicka, Linda Turley. Don César de Echagüe åker också i diligensen som stoppas av fyra banditer. De skjuter kusken och lägger beslag på en låda med pengar. Släkterna Gálvez och Turley har legat i fejd med varandra sedan lång tid tillbaka. Carlos, som kommer hem från El Oro i Mexico där han bott sedan han var liten, kör diligensen till Las Piedras och Linda sitter bredvid på kuskbocken

 

Kapitel 2: Rey Gálvez

Luis Rey Gálvez, Carlos farfar, rider till sheriffstationen på en ståtlig, vit häst. På stationen träffar han don César och också sin sonson Carlos som får ett kyligt mot­tagande av den gamle. Carlos får besked om att det står en utmärkt häst i stallet bred­vid och väntar på honom. Carlos hämtar hästen men vill inte ha den utsmyckade, stånds­mässiga och tunga sadel som farfadern har valt ut åt honom. Manuel Galvez, Carlos far, lämnade staden för tjugo år sedan. Mycket har förändrats sedan dess. Förr var det enbart boskaps­uppfödning i staden men nu blir det mer och mer guldbryt­ning istället. Mycket människor har flyttat in. Hela staden är i omvandling. Jonás Turley, Rey Galvez gamle antago­nist, anländer med två av sina brorsbarn, Joe Hines och Sol Turley. Sherif­fen, Lozano, pratar med don César om de nya tiderna. Han blir svår att förstå när han pratar om Coyote och undrar om inte Coyote har nämnt honom för don César. Lozano har nämligen haft en del att göra med Coyote under åren. Men Lozano måste tillstå att Coyote varit gene­rös mot honom.

 

Kapitel 3: När hatet föddes

Carlos rider runt på egen­domen ”Círculo G” tillsammans med don Felipe, som Rey Gálvez brukar kallas. Don Rey visar Carlos var den gamla ranchen, som en gång var Carlos barndoms­hem, ligger. Men då han pratar nedsät­tande om Manuel, Carlos far, säger Carlos till på skarpen. Det tolererar han inte. Carlos öppnar dörren till den gamla öde­ranchen men väljer att inte gå in. Han föredrar att leva i nuet och inte bli påmind om det förgång­na. Rey Gálvez, från Mexico och spansktalande, och Jonás Turley, amerikan och engelsk­talande, hade en gång tävlat om att få Laura Bustillo till hustru. Rey hade vunnit den kampen men Jonás hade aldrig riktigt kommit över det och aldrig gift sig. Istället hade han tagit en massa brors­barn till sig på ranchen. Med åren växte osämjan mellan Rey och Jonás. De hatade varandra mer och mer. Rey satte upp stängsel mellan egen­domarna. Det  tog Jonás som en förolämp­ning och när stora torkan kom drabbade det först boskapen på Jonás ranch. Rey erbjöd sig då att ta ner stängslet men Jonás var så föröd­mjukad att han hellre dödade boskapen än tog emot hjälp från Rey. Stridig­heterna fortsatte under de kommande åren och Reys son Manuel drogs in i dem. Till slut valde Manuel att flytta till Mexixo med sin fru och son, Carlos. Efter kriget mot Mexico tvingades de två atagonisterna till fred av militären. Men än idag kan de fortfarande inte prata utan att råka i luven på varan­dra.

 

Kapitel 4: Sådan fader, sådan son

Carlos och Rey rider under tystnad större delen av vägen till Las Piedras. Innan de kommer till staden berättar Rey att han är på väg att bli ruinerad. Carlos har förstått det, säger han. Rey säger att Jonás Turley numera är boskapstjuv, lögnare och mördare. Carlos gör klart för Rey att han inte tänker hjälpa till i hatkam­pen mot Turleys. Då säger Rey till honom att han kan ge sig iväg, tillbaka till där han kom ifrån. Den gamle rider ensam tillbaka utan att se sig om.

 

Kapitel 5: Turleys

Carlos besöker sherif­fen för att fråga om han kan få arbete där som medhjäl­pare men blir nekad. Han beger sig till Turleys ranch, ”Cuadrado T”, och träffar Jonás Turley och två av brorsö­nerna. Han frågar Jonás om denne verkligen är boskapstjuv, mördare och lögnare, som Rey sagt. Men Jonás blir inte föroläm­pad utan svarar lugnt och ger nöjsamma förklaringar till varför man skulle kunna kalla honom så. Då Carlos kommer tillbaka till staden träffar han don César som föreslår att de ska äta tillsammans. Det är Linda som äger och sköter restau­rangen. En budbärare kommer med meddelande om att don Rey blivit skjuten i gruvom­rådet , troligen av gruvchefen Kirkland, och förts till staden. Han ligger likblek hos läkaren som inte har tid att prata med Carlos. Linda är rädd för att Reys män ska hämnas på Turleys. Hon ber Carlos att se till att brodern Sol inte blir angripen.

 

Kapitel 6: En Gálvez

Carlos får upplys­ningar av förestån­daren på banken och får veta att Shaffer, Reys förman, med sitt folk befinner sig i gruvom­rådet i Canyon Jericó. Carlos får också reda på att sheriffen och Linda är där. Det är fara för att Sol Turley, Lindas bror, kommer att hängas. Då Carlos kommer fram har han en uppgö­relse med förmannen Shaffer och skjuter bort hans revolver. Då ger sig Schaffer och överlåter vidare undersök­ningar till sheriffen.

 

Kapitel 7: En mystisk ryttare

Med sin skjutskick­lighet och genom att visa sitt mod har Carlos vunnit Shaffers förtro­ende. Linda tackar honom för att han räddat Sol och ber om ursäkt för att hon misstrott honom. Carlos och Shaffer beger sig till den plats där Rey hittades, Sol förs till fängelse och sheriffen och de andra följer spåren efter Kirkland på flykt upp i bergen. Men Coyote hinner före dem och hittar Kirkland liggandes i en jaktstuga med en revolver bredvid sig. Från den har avlossats tre skott – två mot Rey och ett vid självmordet, tänker Coyote. Han rider mot närmaste ranch och kastar en sten med ett med­delande in genom fönstret till ett upplyst rum. I med­delandet står det att det fortfarande finns tid att ge upp och därmed rädda sitt liv. Annars blir det uppgö­relse.

 

Kapitel 8: Turley och Gálvez

Då Coyote, Linda och Carlos samlats berättar Linda varför hon valt att flytta från ranchen. Hon har märkt att alla brorsö­nerna är oeniga och giriga. De tävlar om vem som ska få ärva. Hon vågade inte bo tillsammans med dem. Genom att Turleys står för Reys banklån kommer Reys ranch att övertas av Turleys då Rey blivit ruinerad. Genom att på så sätt slå samman de två rancherna skulle en jätteranch bildas – den största i Kalifor­nien.

Caleb Turley, James Turley och Bart Hines, kommer mot restau­rangen. Bart ser Linda och låtsas vilja följa henne hem men försöker istället döda henne. Coyote måste skjuta honom och Carlos skjuter James medan Caleb får en skott­skada i axeln. Linda frågar Caleb varför kusinerna vill döda henne. Hon har ju förklarat att hon inte vill ärva. Men de har varit oroliga för att Jonás Turley skulle ge allt till henne just för att hon inte begärt något. Fler av Turleys hejdukar anfaller och när striden är slut ligger sex döda i närhetan av restau­rangen. Coyote lämnar över ansvaret att ta hand om de döda till Lozano och instru­erar honom om vad som ska hända längre fram på dagen.

 

Kapitel 9: De gömda bevisen

Det är Ike Turner som dödat Kirk­land och det är han som hyrt pistolman­nen Denver Joe, som ledde rånet av diligen­sen. Ledaren för rånet hade ett skadat lillfinger och det har också Denver Joe. På senare år har boskaps­tjuvar och banditer minskat Reys förmö­genhet trots att hans gruva har hög guldhalt. Ike har nämligen sett till så att Reys malm­laster har bytts ut mot Jonás, vars gruva har lägre halt. Ike drar sin revolver men blir skjuten av Carlos, först i axeln och sedan i hjärtat. Det skott som Ikes avlossar träffar Jonás i sidan. I skottloss­ningen skjuts också Denver Joe med gevär på håll och ingen vet vem som avlos­sat det skottet. Carlos kräver Jonás på 200 tusen dollar som ska täcka alla Reys förluster men då inte Jonás kan betala så mycket är Carlos beredd att ge honom 200 tusen dollar för att få gifta sig med Linda. Carlos har nämligen fört med sig en stor förmögenhet från Gruvan i El Oro i Mexico. Nu får Jonás en check och lovar att Linda ska få ärva honom när han dör. Jonás beger sig till den skadade Rey och ger honom checken. Då denne inte vill ha pengar från honom säger han att det ju i själva verket är Reys pengar. Nu ska Carlos och Linda gifta sig. Jonás svimmar av skottska­dan och Rey blir då väldigt orolig för honom och vill att läkaren ska se till hans gamle fien­de. De två gamling­arna blir alltså vänner till slut.

 

Ytterligare bidrag

 

De var favoriterna bland banditerna  artikel av Ulf Nihlén i Kvällsstunden nr 38 2014

 

SamuelColt.pngÅr 1835 tog Samuel Colt patent på revolvern, vapnet som symbo­liserar Vilda västern. Den fick sitt namn efter det roterande (revol­ving) kammar­stycket, som gjorde det möjligt att avlossa fem eller sex kulor i stället för pistolens en eller två. Den användes för första gången under en revolt i Texas, och fram­gången fick ameri­kanska regeringen att beställa cirka 1000 stycken. Colten blev populä­raste skjutvapnet genom tiderna. 2014 var det 200 år sedan Samuel Colt föddes. 

 

”Gud skapade männi­skan men det var Sam Colts revolver som gjorde henne jämlik.” Så löd ett vanligt talesätt i Vilda västern. Detta klassiska närstridsvapen tillverkas än i dag! Det var den amerikanske uppfin­naren och ingenjö­ren Samuel Colt  (1814-1862) som konstru­erade det första enhandseldvapnet med vridbar patron­trumma, som automatiskt vreds fram ett steg då hanen spändes. Innova­tionen gjorde Colt till en förmö­gen man med egen vapenfabrik ibland annat i Hatford.

 

Samuel Colt patenterade sin uppfinning 1835 och bildade 1836 ett bolag för exploa­tering av sina uppfinningar. Revolvern började serietill­verkas 1842. De första Colt-revolv­rarna som bara kunde skjuta fem skott, användes från början främst mot india­nerna. Dessa tidiga vapen var av slaglås­typ och måste laddas med krut och kula. Ladd­ningen antändes med hjälp av en koppar­tandhatt, som innehöll kvick­silver och som detone­rade då hammaren träffade den.

 

colt revolver.png1846 kom den första sex­skjutaren, kaliber 44, som kunde sända en kula över 600 meter med en utgångshastighet på runt 500 meter per sekund! Fem år senare introdu­cerades Colts berömda Navy-modell, som snart blev revolvermännens favorit. I Samuel Colts fabrik i London tillverkades över 40 000 Navy-revolvrar, som bland annat användes i Krim­kriget! 1873 konstruerades så mäster­verket Single Action Army, kaliber 45, med moderna patroner. Revolvern, som fick smeknamnet Peace­maker (”fredsstiftaren”) tillverkas än i dag.

 

Colts revolvrar blev tidigt Vilda västern-banditernas främsta närstrids­vapen. De bars helst i läder­hölster vid höfterna med kolvarna vända framåt så att man kunde dra i kors. Modet att bära revolv­rarna med kolvarna vända bakåt kom samtidigt med patro­nen – man behövde då plats för patronväska i bältet. Det var nu de legenda­riska västern-skurkarna – bröderna Earp, Billy the Kid, Wild Bill Hickok, Jack Slade och vad alla de hette – skrev sin blodiga historia. Billythekid.jpgDeras spektaku­lära revolver­dueller på salooner och torg ingår sedan länge i den ameri­kanska mytologin, förevigade i en ändlös kaval­kad av västern-filmer. Bilden visar en teckning av Billy the Kid i aktion.

 

När Colt dog år 1868 lämnade han efter sig 400 miljoner dollar, cirka två miljarder i dagens värde. Svågern Rickard Jarvis övertog före­taget och under hans ledning såg ”The peace­maker” dagens ljus. Otaliga är de västern­hjältar som hade Peacemakern som bästa vän. Mindre känt är måhända att senare berömd­heter som Lawrence av Ara­bien och den beryktade amerikanske generalen George Patton hade den som sitt favorit­vapen. Patton sågs sällan utan sina båda Peacemakers med elfenbens­kolv i ett bälte om livet. När tillverk­ningen lades ner av den då föråldrade Peacemakern 1941 (efter att ha sålt 357 860 exemplar) trodde alla experter att den legenda­riska revolverns saga var slut. Men efter­frågan var så stor att Colt åter­upptog produk­tionen. Revolvern till­verkas än i dag.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan