Textruta: Coyote nr 31
El secreto de Maise Syer
(Maise Syers hemlighet)
av José Mallorqui


Coyote nr 31.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El secreto de Maise Syer (1946)

 

På svenska:                    

Maise Syers hemlighet (1955)

 

Nr i den svenska serien: 22

 

Handling:

Coyote kan inte använda höger hand efter att Maise Syer lurat honom att sticka sig på en förgiftad nål i föregående bok. Om hon ser att don César har handen skadad, vilket är svårt att dölja, kan hon lätt avslöja Coyotes identitet. Dessutom kidnappas Yesares för att han ska tala om vem som är Coyote. De halsband, som tillverkats av pärlorna i vicekungens vaser och som det berättas om i Los jarrones del virrey, stjäls och don Rómulo Hidalgo mördas.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Boken håller läsaren i konstant ovisshet, om hur Coyote ska lyckas klara sig från den fara han hamnat i. Efter skadan i handen är han tillfälligt handikappad och risken för att Coyotes identitet avslöjas ökar, samtidigt som bäste medhjälparen Yesares blir försatt ur spel. Peg Marsch, en av de viktiga personerna i Los jarrones del virrey, återkommer i den här boken, som är en direkt fortsättning på den föregående Toda una señora.

Den svenska översättningen lägger in ett extra aktionkapitel efter Peg Marshs död, där Coyote blir fångad och en ung äventyrerska i maskopi med banditerna befriar honom. Allt för lite mer aktion och för att fylla ut sidantalet.

 

Kapitel 1: Don César de Echagües son

César de Echagüe y Acevedo blir hårt bestraffad av sin lärare för att han inte förråder en kamrat i klassen. När han försöker hämnas på läraren råkar denne ut för en olycka. Lille César flyr mot Los Angeles för att komma hem.

 

Kapitel 2: Don Césars risk

Beroende på sticket från Maise Syers brosch befinner sig don César i ett besvärligt läge och får hög feber och kraftigt svullen hand. Guadalupe förstår att nålen var förgiftad och att det är en fälla för att avslöja Coyote. Den lille César kommer då hem och kan skickas med Matías Alberes för att hämta doktor García Oviedo.   

 

Kapitel 3: Återigen doktor García Oviedo

Lille César och Matías Alberes knackar på hos doktor García Oviedo med huvor över huvudena och han väcks för att föras till San Antonio-ranchen. De är försiktiga så att inte doktorn ska förstå vem den sårade är. Doktorn förs till ranchen med en tygpåse över huvudet. Trots det lägger doktorn märke till vissa detaljer och upptäcker Coyotes identitet under tiden som han behandlar såret. Men han hade föredragit att hemligheten hade förblivit en hemlighet.

 

Kapitel 4: Maise Syers projekt

Maise och James Wemmyss glädjer sig åt händelsernas utveckling. Maise föreslår att Serena ska bege sig till San Fransisco för att se om Yesares ska följa efter henne.

 

Kapitel 5: Coyotes frånvaro

César de Echagüe åker i vagn tillsammans med Guadalupe till Los Angeles för att träffa Ricardo Yesares, som dock har lämnat ett brev till don César där han skriver att han har begett sig iväg efter Serena.

 

 

Kapitel 6: En fälla för Ricardo Yesares

Två män tar Ricardo till fånga och låser in honom i en stuga utanför staden där han också träffar Serena. Maise och Wemmyss försöker få dem att avslöja Coyotes identitet. Yesares lurar dem och säger att det är Teodomiro Mateos.

 

Kapitel 7: Nattlig färd

Med hjälp av Guadalupe och den lille César lyckas Coyote sittande i vagn kontakta bröderna Lugones och ge dem order om att kidnappa Maise Syer. När bröderna återser don César och hans familj i vagnen, berättar de att Maise Syer har lämnat hotellet och ingen vet var hon är. De berättar också att don Rómulo Hidalgo har mördats och att halsbandet han hade på ranchen har stulits. Coyote ger dem i uppdrag att ta reda på var James Wemmyss män finns. När familjen kommit tillbaka till ranchen upptäcker de att även det halsband som fanns där är borta. De hittar Alberes medvetslös.

 

Kapitel 8: Övertygande metoder

Lugones får tag på en av Wemmyss män, George Robbins, och de tvingar honom att avslöja var Ricardo Yesares är fången.

 

Kapitel 9: Befrielsen och ett möte

Efter att Coyote frågat ut Robbins om detaljer angående Yesares fångenskap, beger sig Coyote och Lugones iväg för att befria honom. Maise Syer tycker att Robbins dröjer lite väl länge att komma tillbaka medan James Wemmyss menar att han ju också skulle kontrollera om Mateos är skadad i höger hand, så det är naturligt att han dröjer. De pratar om halsbanden, som de har lagt beslag på. När Maise blir ensam befinner hon sig plötsligt ansikte mot ansikte med Coyote, som drar av henne peruken och får sin misstanke bekräftad att hon är Peg Marsh. Peg är den enda kvinna Coyote har märkt i vänster öra. Peg lyckas fly efter att ha kastat vatten i ansiktet på honom och rider iväg mot Los Angeles. Coyote befriar Yesares och Serena och bröderna gör processen kort med banditerna. Bara en överlever.  

 

Kapitel 10: Anhållan om hjälp

Maise Syer rider till huset där Antonio Páez bor och har sin affär. Han har blivit förälskad i henne och det är hos honom hon har lämnat ett paket med halsbanden, utan att han vet innehållet. Páez försöker övertyga Maise om att hon ska ändra sitt liv, bli hederlig och lämna tillbaka pärlorna. Han vill gifta sig med henne och hon accepterar. För att bli av med Wemmyss, som kommer för att hämta sin del av bytet, ger hon honom falska smycken och pärlor i ett paket för att kunna återlämna de äkta till sina legitima ägare.   

 

Kapitel 11: Coyotes rättvisa

Wemmyss stöter på Coyote, som gör honom uppmärksam på att Maises svek. Han återvänder för att ställa Maise till svars. Då Wemmyss ska skjuta Antonio Páez kastar sig Maise emellan och blir dödligt sårad. Coyote skjuter Wemmyss och erbjuder Teodomiro Mateos äran över att ha klarat upp stölden. Sheriffen kommer överens med Antonio Páez om att säga att Mateos sköt Wemmyss mot att han intygar att Maise Syer ångrade sig på slutet och försökte lämna tillbaka de stulna halsbanden.

 

Kapitel 12: Serena drar en allvarlig slutsats

Vid Peg Marshs begravning finns en förtvivlad sörjande, Antonio Páez, som älskade den döda flickan och är övertygad om att hon ändrade sig på slutet. Serena Morales ser don Césars skadade hand och tänker, att han kan vara Coyote. Don César träffar ju hennes man så ofta och Ricardo hade sagt att han lämnat ett brev till Coyote, då han begav sig iväg efter henne, och nu säger don César att han fått Yesares brev. Men Guadalupe börjar känna födelsevärkar. Alla får bråttom. De måste hem till ranchen och doktor García Oviedo måste kontaktas.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan