Textruta: Coyote nr 30
Toda una señora
(Helt en dam)
av José Mallorqui


Coyote nr 30.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

Toda una señora (1946)

 

På svenska:                    

En förnäm dam (1955)

 

Nr i den svenska serien: 21

 

Handling:

En dam kommer till Los Angeles och vill träffa Coyote. Hennes intentioner är inte klara och hon reser tillsammans med en annan mystisk person. Serena Morales får anonymt brev med påstådda bevis på Ricardo Yesares otro. Don César och Ricardo Yesares förstår inte vad som väntar dem.

 

Omdöme: 7

 

Kommentar:

Börjar med historien om hur Natividad Páez dödas och rättegången mot hans mördare men sedan fortsätter boken med huvudtemat Maise Syer och osäkerheten angående hennes avsikter. Det är underhållande och låter dig till slut känna fortsättningen och också vem som ligger bakom historien och besvärar Coyote mer än han själv förstår. Det är en av de få böcker där inte frågorna får sitt svar i slutet. Läsaren får inte reda på vilka Maise Syers och James Wemmyss intentioner är.

 

Kapitel 1: En man dödar en annan man

Natavidad Páez är en kalifornier som dödar en nordamerikansk kaféinnehavare med kniv i ett bråk. Andra nordamerikanare vill lyncha honom, vilket Natividad försöker förhindra genom att söka skydd i vagnen hos en främling, Maise Syer. När Teodomiro Mateos, försöker föra bort honom, överrumplar männen Mateos ledda av Basil Alves, håller hans armar och dödar Natividad våldsamt. Han släpas runt på torget med ett rep om halsen tills han dör.

 

Kapitel 2: Ett besök av Coyote

Coyote besöker Teodomiro Mateos på polisstationen och kräver att han arresterar Basil Alves för lynchningen av Natividad Páez.

 

Kapitel 3: Basil Alves arrestering

Teodomiro Mateos och hans män arresterar Basil Alves och denne sätts i fängelset i väntan på rättegång. Alves får kontakt med en skrupelfri advokat, John Rudall, som ska försvara honom i den kommande rättegången. 

 

Kapitel 4: Vittnena till brottet

César de Echagüe kallas som vittne i rättegången mot Alves, likaså Ricardo Yesares och Maise Syer. När César beger sig till Los Angeles i sin vagn överraskas han av en man med näsduk för nedre delen av ansiktet och ett kortpipigt gevär i handen. Mannen hotar att skada Guadalupe om César inte glömmer att Alves är skyldig. Även Yesares och Maise Syer hotas med allvarliga påföljder om de vittnar mot Alves.

 

Kapitel 5: Rättegången mot Alves

César de Echagüe, Yesares och Maise Syer vittnar i rättegången men påstår sig inte känna igen Alves som den som ledde männen som mördade Natividad, och Alves blir friförklarad av domstolen. Teodomiro Mateos har tänkt ut att fånga Coyote, då denne på natten kommer för att besöka Alves och straffa honom.

 

 

Kapitel 6: Serena Morales ångest

Serena Morales, Yesares hustru, får ett anonymt brev, i vilket det påstås att hennes make är otrogen.

 

Kapitel 7: Två fällor för Coyote

Teodomiro Mateos håller Basil Alves hus under bevakning för att döda Coyote, då han kommer för att utkräva rättvisa mot Alves. Men också Alves har satt en fälla för Coyote.

 

Kapitel 8: Coyotes ankomst

När Coyote kommer till Alves hus, skjuter Mateos Alves när denne ska skjuta Coyote. Teodomiro har kommit till huset för att döda Coyote men räddar istället hans liv. Han förstår inte riktigt själv varför.

 

Kapitel 9: Det rosa brevet

Serena hittar brev som får henne att tro att maken är otrogen mot henne. En pistolman, James Wemyss, känd för att ha rensat upp i Abilene, kommer till hotellet och vill ha tag på Maise Syer men då hon inte är där skriver han ett brev till henne som dock Yesares kopierar. I brevet skriver Wemyss något som Yesares tolkar som att han och Syer vill ha tag på Coyote. Yesares rider till San Antonio-ranchen för att visa kopian för don César. Serena hittar ett sönderrivet rosa brev, misstolkar den brådstörtade ridturen och blir övertygad om att Ricardo ridit för att träffa en älskarinna.

 

Kapitel 10: Verkligen en dam

Serena är ångestfull av svartsjuka och ilska mot sin man, när hon åker i vagn till San Antonio-ranchen, där det ska bli fest. Hon åker tillsammans med Maise Syer, som försöker finna ut anledningen till Serenas ångest och oro.

 

Kapitel 11: Coyotes besök

Serena och Maise anländer till festen på San Antonio-ranchen. Guadalupe pratar med Serena och berättar sedan för sin man att Serena är olycklig för att hon tror att Ricardo är otrogen. Både César och Guadalupe försöker ta reda på vad det Maise Syer egentligen vill. Både Maise och James Wemyss, som också kommer till festen som hastigast, verkar vilja komma i kontakt med Coyote.

 

Kapitel 12: Ett förbryllande meddelande

Då Maise kommer tillbaka till sitt rum på hotellet väntar Coyote på henne där. Hon berättar för honom varför hon har sökt honom. Hennes man är död men hade tidigare träffat en annan kvinna och hade då ordnat så att alla trodde och fortfarande tror att hon är död. Hon vill att Coyote hjälper henne att bevisa att hon lever, så att hon kan ärva den förmögenhet han lämnade efter sig. Som betalning för Coyotes tjänster ger hon honom smycken i ett smyckeskrin. Han sticker sig på en nål i skrinet, när han för ner handen i det. När Coyote har gått kommer James Wemyss in och berättar att under tiden som Coyote varit med Maise har Yesares varit med honom så Yesares kan därför inte vara Coyote. Don César, som inte fäster sig så mycket vid nålsticket, kommer dock efter hand att märka vilka allvarliga konsekvenser det för med sig för honom.  

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan