Textruta: Coyote nr 29
La ley de los Vigilantes
(Vigilanternas lag)
av José Mallorqui


Coyote nr 29.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La ley de los Vigilantes (1946)

 

På svenska:                    

Ej översatt till svenska

 

Handling:

I San Fransisco, där rivaliteten mellan spelhusen är stor, tänker ägaren till ett av dem använda våld och utpressning för att ta makten över spelverksamheten i staden. Vigilanterna och Coyote försöker förhindra det.

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

Mycket underhållande och fartfylld berättelse. Handlingen utspelar sig i San Fransisco och visar de kommande problemen i Los Angeles. Boken fokuserar på maktkampen i spelhusen. Kapten Farrell dyker upp igen. Han har tidigare varit med i La justicia del Coyote och Otra lucha (En annan kamp), Coyote-bok nummer 11 och 18 i den här bloggen. Boken handlar också om Vigilanterna, San Fransiscos medborgar­garde, som existerade även i verkligheten.

 

Kapitel 1: Härskarna i stan

Roscoe Turner är ägare till ett elegant spelhus i San Fransisco. Han och hans medarbetare, Nathaniel Moorsom och Parkis Prynn, planerar att tvinga de andra spelhusen att skriva kontrakt för skydd. Genom att betala en summa pengar slipper ägaren få affärslokalen skadad eller att själv bli skadad.

 

Kapitel 2: En kvinnas ögon

Roscoe Tanners älskarinna, Daisy Lorillard, och Nat Moorsom pratar om faran med Turners intentioner. Daisy erkänner för honom att hon inte älskar Turner. I spelhusets bar träffar Daisy César de Echagüe och de upptäcker att de har haft en gemensam vän, Ginevra Saint Clair.

 

Kapitel 3: Barnbarn till en adelsman

Teresa Robles tillhör en förnäm kalifornisk familj. Nat Moorsom träffar henne och förälskar sig i henne. Han följer med henne till hotell Frisco där César de Echagüe och hans fru Guadalupe bor. Kapten Farrell, chef för Vigilanterna i San Fransisco, varnar Moorsom för att fortsätta arbeta för Roscoe Turner. 

 

Kapitel 4: Krig i undre världen

Parkis Prynn, Turners sändebud, kommer till spelsalen hos Eliab Harvey. Han tvingar denne att underteckna ett dokument, som ger alla hans tillgångar till Turner mot att han får behålla livet. Men efter att han undertecknat dokumentet skjuter Parkis honom.

 

Kapitel 5: Ett jobb för Coyote

Det blir rättegång mot Parkis Prynn där han anklagas för Harveys död. Nat Moorsom får det att se ut som om Eliab har begått självmord. En tjänare till Eliab, Nisbet Palmer, avger falskt vittnesmål till den anklagades fördel. Prynn förklaras oskyldig. Advokat Moorsom får en varning från Coyote.

 

 

Kapitel 6: Coyotes stål

Turner skickar en av sina mördare för att knivmörda Nisbet Palmer, vittnet som tvingades vittna till Turners fördel och därför kan tänkas berätta sanningen. Turner samlar alla spelhusägare och erbjuder dem beskydd mot en ansenlig månatlig summa pengar. Alla utom en accepterar. Utanför på gatan i en vagn hittar Turner och Prynn mördaren som skickades för att döda Palmer. Fastsatt på liket hittas den sedel, som betalades för mordet, och på den har Coyote ritat ett varghuvud.

 

Kapitel 7: Nisbet Palmers prövningar

Nisbet Palmer tänker fly från San Fransisco. Coyote dyker upp precis i tid för att rädda honom från att mördas. Coyote övertygar honom om att han ska berätta för Farrell att han ljög under rättegången. För att skydda honom låser Farrell in honom i en cell. Trots det blir han förgiftad och dör.

 

Kapitel 8: Censur av kapten Farrell

Kapten Farrell besöker don César och Guadalupe på hotell Frisco för att försöka förstå om han är Coyote. Cesar säger att de ska åka hem till Los Angeles. Det är skönast att åka på kvällen eftersom det då är svalt. Då Farrell kommer tillbaka till Vigilanternas kvarter för att få Nisbet Palmers vittnesmål får han reda på att denne har förgiftats.

 

Kapitel 9: Roscoe Turners styrka

Turner skickar Moorsom till Agustín Robles för att köpa byggnaden som han äger. Turner ska förvandla den till ett fint spelhus. Nat Moorsom är bekymrad över hur det har blivit och bestämmer sig för att bryta med Turner. 

 

Kapitel 10: Ett avvisat erbjudande

Agustín Robles avböjer Nat Moorsoms erbjudande att köpa huset. Då han går möter han Teresa, som han inte vet är dotter till don Agustín.

 

Kapitel 11: Maktmissbruk

Roscoe Turner skickar Parkis för att med våld övertyga Agustín Robles att sälja och han kidnappas. Kapten Farrell kallar Vigilanterna till ett möte för att stoppa Turner. Men Turner överraskar dem och skjuter ner Farrell.

 

Kapitel 12: Fången

Turner försöker förgäves få don Agustín att gå med på att sälja sitt hus. Turner skickar Parkis att hämta Teresa för att få den gamle att ändra uppfattning. Under tiden berättar Daisy för Moorsom vad Turner har gjort. De går tillsammans till det rum där don Agustín hålls fången.

 

Kapitel 13: Vigilanternas nye chef

Coyote blir Vigilanternas nye ledare eftersom Farrell är sårad och ligger medvetslös på sjukhuset. Moorsom och Daisy har befriat don Agustín. Vigilanterna avancerar mot Turners kasino under Coyotes ledning. De får tag på Parkis då han försöker kidnappa Teresa Robles och Vigilanterna kastar rep runt en lyktstolpe och hänger honom. Även Moorsom håller på att bli hängd men räddas av don Agustín i sista stund. Han berättar att det var Moorsom som befriade honom. Han överlämnas till Teresa. Efter mycket skottlossning kapitulerar Turner och hängs av Vigilanterna, som sedan rensar staden på brottslingar. Dessa flyr till stor del till Los Angeles.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan