Textruta: Coyote nr 28
Al servicio del Coyote
(I Coyotes tjänst)
av José Mallorqui


Coyote nr 29.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

Al servicio del Coyote (1946)

 

På svenska:                    

Ej översatt till svenska

 

Handling:

Två gamla familjer i Los Angeles står i konflikt med varandra beroende på något som inträffade för några år sedan. Efter att en brud i familjen Rubiz blev övergiven vid altaret av en medlem i familjen Matoso utlöstes hatet då den tilltänkte brudgummen sedan dödades. Coyote är medveten om skälen till att det inte blev något giftermål och försöker få reda på vem som är den skyldige till mordet, lösa missförstånden och undvika blodsutgjutelse.

 

Omdöme: 3

 

Kommentar:

Ett enkelt trauma, utan större djup och dessutom lite osammanhängande på slutet. En av de mindre övertygande böckerna i serien. Noterbart är dock hur nära Coyote är att bli skjuten av Mario Luján i början av boken och det är spännande att följa hur den händelsen utvecklar sig. Mario Luján blir medhjälpare till Coyote, även i senare böcker.

 

Kapitel 1: Under don Césars skydd

Jeremías Rubiz söker skydd på San Antonio-ranchen. Det pågår en familjefejd mellan familjerna Rubiz och Matoso. Jeremías säger till don César att han misstänker att Matosos har kontrakterat två pistolmän, Mario Luján och ”Killer” Ackers, för att döda honom.

 

Kapitel 2: Coyote i fara

Coyote försöker hjälpa Jeremías genom att träffa de två pistolmännen och erbjuda dem pengar mot att de lovar att avstå från att döda Jeremías. Då ”Killer” Ackers försöker skjuta Coyote och sedan lurar honom och skjuter mot honom igen med sin Derringer har Coyote inget annat val än att döda honom. När Coyote väntar på Mario Luján i dennes hotellrum överraskas han av Luján, som avväpnar honom.

 

Kapitel 3: I Mario Lujáns makt

Mario Luján har Coyotes öde i sina händer. Det är en av de farligaste situationer som Coyote befunnit sig i. Efter mycket prat mellan de två männen beslutar sig Mario Luján att inte döda Coyote och återlämnar hans vapen. Coyote erbjuder honom att bli hans medhjälpare och Luján accepterar. Han ska återvända till sina uppdragsgivare i Matoso-familjen och ta reda på deras planer mot Rubiz. Coyote besöker sedan Jeremías Rubiz, som precis har lyckats somna i sitt rum på San Antonio-ranchen. Han har tvingats öppna fönstret för att sänka värmen och Coyote kan ta sig in och väcka honom. Han lovar att rädda Jeremías från pistolmännen om denne å sin sida återvänder till San Bernardino och bli hans informatör i Rubiz-familjen.

 

Kapitel 4: Rubiz och Matosos

När Jeremías Rubiz äter frukost berättar don César om Ackers död och om Luján, som lämnat Los Angeles. César berättar för Guadalupe historien om Rubiz och Matosos, två adelsfamiljer som blivit ovänner beroende på kärlekskomplikationer och missförstånd. Strax innan Marta Rubiz och Santiago Matoso skulle gifta sig fick Santiago veta att Marta var hans syster. Därför svarade han ’nej’ på prästens fråga, om han ville gifta sig med henne. Sedan blev han skjuten och alla trodde att det var Rubiz-familjen som hämnades, eftersom mordet skedde i San Fransisco och Jeremías Rubiz också var där. Men Jeremías säger att det inte var han som sköt. Men vem var det då? Coyote försöker lösa konflikten mellan familjerna för att förhindra blods­utgjutelse.

 

Kapitel 5: Kampplaner

De två familjerna försöker skada varandra. Matosos tänker förgifta en boskapshjord som Rubiz ska driva till försäljning och Rubiz tänker sätta eld på en affär som tillhör maken till Manuel Matosos dotter.

 

 

Kapitel 6: Coyote ingriper

Coyote har fått information av Mario Luján och Jeremías Rubiz, så därför kan han förhindra Rubiz att sätta eld på affären och Matosos att förgifta boskapen.

 

Kapitel 7: Återigen Coyote

Victor Rubiz gör förfrågningar för att få reda på vem som givit upplysningar till Coyote. Coyote lyssnar på hans samtal med Marta Rubiz och pratar sedan med henne i trädgården, innan han träffar Jeremías Rubiz.

 

Kapitel 8: Ett möte på slätten

Laureano Matoso träffar Martha Rubiz för en pratstund ute på slätten. Hon skulle ha kunnat vara hans svärdotter, om inte hans son hade lämnat henne där framför altaret, innan han flydde. När Marta ska återvända hem råkar hästen i sken och springer rakt mot ett stup. Mario Luján kommer precis i tid och räddar henne från en säker död.

 

Kapitel 9: Coyotes rättvisa

Det är Laureano Matoso som är skurken i dramat, vansinnig av mindervärdeskomplex för att inte kunna bli biologisk far. Det hade läkarna sagt till honom tidigt så därför visste han hela tiden att Santiago inte var hans son. Han hatade dessutom Mateo Rubiz, Santiagos riktige far, som hans hustru aldrig slutade älska, trots att de inte kunde få varandra. Laureano Matoso kunde inte bli far, men Mateo hade inga sådana problem. Han blev pappa till Marta och hennes två bröder. När Mateo begick självmord blev det barnen som skulle straffas och dödas istället. Han lyckades nästan döda Marta på slutet, men hon räddades av Mario Luján. Laureano Matoso förgiftade hästen då han mötte henne på slätten. Hästen blev så galen av smärta att den skenade mot döden och höll på att ta Marta med sig. Coyote dödar Laureano Matoso och avslöjar för medlemmarna i de två familjerna hur denne hade tänkt hämnas. Marta förstår nu, att hon blev övergiven vid altaret då Santiago fick reda på att de var syskon. Han föredrog att fly istället för att dra sin mors namn i smutsen. Laureano Matoso dödade en tid senare Santiago och såg till att misstankarna föll på Jeremías Rubiz. På så sätt tänkte han få igång krig mellan de två familjerna.

Efter att nu sanningen kommit fram förlikas de två familjerna. Marta Rubiz och Mario Luján förälskar sig i varandra.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan