Textruta: Coyote nr 27
Los jarrones del virrey
(Vicekungens vaser)
av José Mallorqui


Coyote nr 27.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

Los jarrones del virrey (1946)

 

På svenska:                    

Vicekungens skatt (1955)

 

Nr i den svenska serien: 20

 

Handling:

En flicka på flykt får stanna på Hidalgo-ranchen. Hon letar efter några vaser med en skatt inuti. Hon kallar sig Patricia Mendell, men är egentligen Peg Marsch, känd medhjälperska till en falskspelare. Hon bryr sig inte om Coyotes råd att lämna staden och gör sitt bästa för att lägga beslag på vaserna, trots att det kostar hennes medbrottsling livet.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Det är en rak historia med enkel handling, som ändå är mycket underhållande. Coyote får en ny, farlig fiende. Denna bok utspelar sig  några månader efter Césars och Guadalupes bröllop och hon berättar här att hon är gravid.

 

Kapitel 1: En hjälplös flicka

Don César och Guadalupe hälsar på ranchägaren don Rómulo Hidalgo och hans son Justo Hidalgo för att tacka för bröllopsgåvan, som var en andra vas från vicekungen de Croix. Den första vasen fick César, när han gifte sig med Leonor. När de befinner sig på ranchen kommer en undernärd flicka dit och svimmar utanför porten.

 

Kapitel 2: En mycket sorlig historia

Patricia Mendell heter flickan, som efter att fått mat hemma hos Hidalgo, berättar om sitt liv. Efter att många män har försökt våldföra sig på henne på grund av hennes skönhet och ungdom, har hon tvingats fly gång på gång och hon kommer nu till Los Angeles för att få tag på ett anständigt arbete. Don Rómulo Hidalgo erbjuder henne ett jobb på ranchen.

 

Kapitel 3: En finansman i staden

En finansman, Benjamin Franklin Shubrick, kommer till hotell del Rey Don Carlos för att göra affärer. Don César känner dock igen honom som Champagne Charley och bjuder in honom till ranchen nästa dag.

 

Kapitel 4: Patricia

Don Rómulo skickar Patricia och sonen Justo för att köpa kläder åt Patricia. Justo, som i praktiken är förlovad med Dolores Pabón, attraheras av Patricia, kysser henne och då hon efter det vill ge sig av erbjuder han sig att gifta sig med henne.

 

Kapitel 5: Festen hos don César

På San Antonio-ranchen är det fest. Dit kommer vänner och bekanta i Los Angeles och också señor Shubrick. Dolores Pabón är  bekymrad över att Justo inte kommer i tid.

 

 

Kapitel 6: En kvinna ser Coyote

Don Rómulo och Justo åker till San Pedro blir Patricia ensam på ranchen och börjar systematiskt gå igenom rummen och söka efter något, som hon dock inte hittar. När hon återvänder till sitt rum möter hon Coyote där. Denne avslöjar, att han vet att hon är Peg Marsch, kumpan till Champagne Charlie. Hon försöker döda Coyote men misslyckas. Coyote varnar henne och råder henne att lämna staden.

 

Kapitel 7: Vicekungens vaser

Patricia gör förfrågningar för att hitta de två vaserna, som Hidalgos givit don César i bröllopsgåva. Men betjänterna kan inte säga var de två vaserna är. Då Don Rómulo och Justo kommer hem berättar don Rómulo att kan givit vaserna till don César. Peg möter Charlie i trädgården. Coyote uppsöker Justo och vill att han följer med ut i trädgården eftersom han vill visa något för honom.

 

Kapitel 8: Möte i trädgården

Coyote visar Justo att Peg och Charlie träffas i trädgården. Paret pratar först lågt med varandra men sedan högre så att Justo hör vad de säger. Justo ser hur mannen kysser henne där de står i månljuset. Då Peg kommit in låter hon Hidalgo förstå att Justo har våldfört sig på henne. Hon lyckas lura honom, så att han kastar ut sin son från ranchen. För att gottgöra sonens beteende lovar don Rómulo, att gifta sig med Patricia.

 

Kapitel 9: Don Césars lunch

Shubrick och don César talar med varandra vid en lunch på San Antonio-ranchen. Där upptäcker Shubrick de två vaserna som han och Peg letar efter. Han får också reda på det förestående giftermålet mellan Peg (Patricia) och don Rómulo. César ger instruktioner till Yesares att ordna så att Shubrick bevakas.

 

Kapitel 10: Ett besök av Patricia Mendell

Patricia Mendell upptäcker att Ricardo har något med Coyote att göra. Hon hyr en pistolman, Bill Foyle, för ska döda Charlie. Efter det beger hon sig till San Antonio-ranchen för att träffa Lupe och ta reda på exakt var vaserna finns.

 

Kapitel 11: Vasernas skatt

Champagne Charlie beger sig till San Antonio-ranchen för att stjäla vaserna. När han lämnar ranchen möter han Bill Foyle och Peg Marsch. De två männen dödar varandra. Peg tar vaserna och rider till Hidalgo-ranchen. Hon skruvar av sockeln på en av vaserna och upptäcker pärlor värda nästan en miljon dollar inuti. Då kommer Coyote fram och efter att hon sagt högt till Coyote att hon visst inte tänkte gifta sig med don Rómulo, kommer även han fram. Peg sliter till sig sin revolver men Coyote skjuter bort den och han skjuter också bort hennes vänstra öronsnibb. Coyote skruvar ur sockeln även på den andra vasen och hittar lika många pärlor där. Han beger sig iväg med lädersäcken och säger till Rómulo att vakta Peg tills Teodomiro Mateos anländer. Men don Rómulo låter sig duperas av Peg och släpper henne fri.

 

Kapitel 12: Coyotes rättvisa

På Hidalgo-ranchen firas förlovningen mellan Justo Hidalgos och Dolores Pabón. Don César och Lupe är där och oväntat presenterar sig plötsligt Coyote. Det är Ricardo Yesares som spelar den maskerade, och han överlämnar ett mycket långt pärlhalsband till Dolores Pabón i bröllopsgåva och ett ännu mer värdefullt till Guadalupe. På vägen därifrån berättar Guadalupe för sin man att hon är gravid. När don César nästa dag försöker förmedla den goda nyheten till Yesares, berättar denne att han fått ett meddelande från Peg, där hon identifierar honom med Coyote och lovar att hämnas.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan