Textruta: Coyote nr 26
Don César de Echagüe
(Don César de Echagüe)
av José Mallorqui


Coyote nr 26.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

Don César de Echagüe (1946)

 

På svenska:                    

Ej översatt till svenska

 

Handling:

Boken berättar om omständigheterna kring don César de Echagües död. En tjuv och skurk, Heriberto Artigas, försöker kompromettera den gamle don César de Echagüe, som godtrogen tror väl om Artigas. Don Césars son César har klart för sig vad Artigas går för och förstår också vad som kan hända om fadern ställer upp på honom. César vet att Artigas  är en skurk, som tillskansat sig mark på ett orättfärdigt sätt, men i allmänna opinionen och av tidningarna blir han prisad som kalifornisk hjälte. César tvingas att återuppliva Coyote för att kunna kämpa och hjälpa sin far.

 

Omdöme: 10

 

Kommentar:

Det här är kanske den bästa av böckerna i Coyote-serien. Boken börjar i nutid för att fortsätta i det förflutna och sedan återvända med upplösning i nutid. Det är en av de längsta böckerna och består av 20 kapitel, som dock är relativt korta. Det mest minnesvärda i boken är, när César avslöjar för sin far att det är han som är Coyote. Boken skildrar en César, som har lovat att hämnas sin far och boken går tillbaka till närmaste tiden efter Césars och Leonors bröllop. Boken ska kronologiskt placeras mellan första och andra boken i serien. Då både César och hans far skildras skriver författaren don César då fadern avses och bara César då sonen avses.

Boken gavs ut som Coyote Extra Special utanför den vanliga serien. Den har fler sidor än böckerna brukar ha.

 

FÖRSTA DELEN

 

Kapitel 1: Prolog till en gammal historia

Då Lupe är nyfiken på nattklubbar, besöker César och Guadalupe en sådan i San Fransisco och han ser en bekant från förr på scenen, en man han velat hämnas på sedan många år tillbaka, Heriberto Artigas. César har lovat att döda denne för vad som hände med fadern långt tillbaka.

 

Kapitel 2: Där den gamla historien börjar

Historien börjar dagarna omedelbart efter giftermålet mellan César och Leonor då Césars far, don César, fortfarande lever. César och hans far befinner sig i salongen på San Antonio-ranchen, då Heriberto Artigas kommer på besök för att tala med don César. Heriberto vill ha hjälp, då han tror att man kommer att expropriera hans mark. Don César lovar honom den hjälp han vill ha. César försöker övertyga fadern om att inte hjälpa Heriberto, som han anser vara en skurk. Han bör undvika att riskera liv och mark för en person som inte förtjänar det. Hur har Artigas skaffat sig sin egendom? Jo, genom att ta över missionsstationernas mark vid revisionen av dessa, bestulit fattiga kalifornier och indianer. César kräver att fadern inte riskerar hans arv efter modern.

 

Kapitel 3: Don César de Echagües oro

César ger instruktioner till Julian Martinez, Lupes far, att rapportera vilka män, som väljs ut för att skickas till Artigas då sheriffen kommer med sina män. César har beslutat att återuppväcka Coyote, som alla tror har dött. Tjänsteflickan Guadalupe uppmuntrar honom att göra det.

 

Kapitel 4: En maskerad ryttare

Julian hjälper César att göra sig i ordning i källaren. Coyote rider till Adelas hus, där han ger instruktioner till henne och Leocadio Lugones. Lupe får uppgiften att kontrollera eventuella rök- eller ljussignaler från Adelas hus dagarna efter med hjälp av en kikare.

 

Kapitel 5: Heriberto Artigas ber om hjälp

Det har tagit tid men sheriffen har nu fått tag på de män han behöver och beger sig med dem till Artigas ranch. Heriberto Artigas har varnats i förväg och skickat sändebud till don Goyo och don César för att få den förstärkning av män som utlovats. Coyote och bröderna Lugones förhindrar, att förstärkningen kommer fram och på så sätt involveras inga andra markägare.

 

 

Kapitel 6: Den fredlöse

Domare Salters och sheriffen med sina män kommer med sina män, men det blir snart dödläge. Sheriffen sänder telegram till fort Moore och begär hjälp. Då militären kommer med kanoner och avlossar skott mot huset har Artigas redan flytt med sina män, som till stor del är nordamerikanska banditer på flykt undan rättvisan. Artigas har satt sig upp mot domare, sheriff och militär och har nu tagit steget fullt ut och blivit bandit. Förut har han låtsats vara hedervärd samhällsmedborgare. Han flyr upp i bergen som fredlös.

 

Kapitel 7: Förföljandet av en bandit

Den gamle don César får reda på vad som hänt på Artigas ranch via tidningen, som i sitt överdrivna reportage gör Artigas till en hjälte, som enligt tidningen nästan höll på att vinna bataljen. Allt för att kunna sälja så många exemplar som möjligt till de kaliforniska läsarna. César låtsas bege sig söderut för att köpa mark men tänker i själva verket följa efter den fredlöse för att ingripa om det behövs. 

 

ANDRA DELEN

 

Kapitel 8: Luis Martos

Luis Martos är en ung fåraherde, som arbetar på San Antonio-ranchen och som Esther, förmannens dotter, är mycket förälskad i. Luis är mycket duktig skytt och mycket impulsiv. När han träffar Heriberto ansluter han sig till hans män.

 

Kapitel 9: César de Echagües marsch

Esther talar om Luis Martos beslut för César de Echagüe. César förbereder sig för att gå till aktion som Coyote, men officiellt beger han sig iväg för att köpa mark. Han säger adjö till sin far, som fortfarande är ledsen och sårad över sonens inställning.

 

Kapitel 10: Löjtnant Crisps mångordighet

Löjtnant Crisp talar med César de Echagüe och berättar att han och hans tjugo män jagar Artigas. Truppen installerar sig på missionsstationen San Gabriel för att tillbringa natten där. Artigas tänker överraska dem med en attack.

 

Kapitel 11: Coyote på fälttåg

Artigas medhjälpare, en mestis, dödar munken på missionsstationen. Artigas ljuger för sina män och säger att militären dödade munken, så att Artigas män ska vilja hämnas munkens död. Artigas verkliga intention är att lägga beslag på guldet som militären är där för att beskydda. Coyote intervenerar tillsammans med två av Lugones-bröderna, Evelio och Leocadio, och upptäcker att munken inte är död. De två Lugones för den skadade munken till San Antonio-ranchen. Coyote varnar löjtnant Crisp för Artigas avsikter.

 

Kapitel 12: Slaget vid San Gabriel

Det blir strid och Artigas män står som segrare efter några minuter. När Luis Martos ser hur Artigas ger order om att grymt knivdöda fångarna, bestämmer han sig chockad för att återvända till San Antonio-ranchen.

 

Kapitel 13: Hjälten

Medan Artigas fortfarande ses som en kalifornisk hjälte, är munken från San Gabriel mirakulöst nog fortfarande i livet. Doktor García Ovideo tar ut knivbladet ur bröstet, stillar blödningen och sköter om den sårade på San Antonio-ranchen.

 

Kapitel 14: Återvändandet

Luis Martos återvänder till ranchen och till Esther, som han förklarar sin kärlek, men han har svårt att komma över det han upplevt. Då Esther lämnar honom ensam några timmar försvinner han in till staden för att söka tröst i spriten.

 

Kapitel 15: Flyktingen

Coyote befriar löjtnant Crisp. Denne återvänder till Los Angeles och rapporterar till sina överordnade vad som hänt med sina män och med guldtransporten. När han återvänder till staden ser han Luis Martos på en bar och arresterar honom. Crisp får ett brev från Coyote där denne skriver, att han inte vill att Luis Martos blir dömd till döden.

 

Kapitel 16: Verkligheten

Artigas kommer till San Antonio-ranchen för att skaffa pengar från don César. När han får veta att munken från San Gabriel lever, dödar han honom med ett skott i bröstet. Innan han skjuts hinner munken avslöja för don César att det är Artigas som ligger bakom mordförsöket. Don César upptäcker nu vilken skurk Artigas är, att César hade rätt angående honom. Coyote kommer precis i tid för att rädda sin far men Artigas hinner fly. César lovar fadern att döda Artigas.

 

Kapitel 17: Slut på bandet

Det blir strid mellan militären och Artigas band men Artigas själv har redan givit sig iväg med guldet. Han har lämnat sitt band för att själv komma undan. Striden vinns av militären som leds av löjtnant Crisp. Coyote erbjuder en del av banditerna möjlighet att fly innan sista flyktvägen blir avskuren. En del av dem tar chansen medan andra väljer att strida till sista andetaget.

 

Kapitel 18: Sanningen

Don César ligger för döden. Hans hjärta har länge varit svagt och orkar inte nu längre. Sista tidens händelser med Artigas har tagit hårt på den gamle. Under de sista ögonblicken med sin son är don César uppriktig och César avslöjar, att det är han som är Coyote. Don César dör lycklig och stolt över sin son.

 

Kapitel 19: Efter begravningen

Leonor kommer tillbaka från Monterrey i tid för begravningen, som sammanfaller med rättegången mot de överlevande i Artigas band. Alla väntas bli dömda till döden, även Luis Martos.

 

Kapitel 20: Coyotes rättvisa

Tillbaka i nuvarande tid i San Fransisco möter Artigas Coyote i sin bostad. Artigas skriver ut en check på 200 tusen till Coyote på dennes uppmaning, men då han därefter får en chans att döda Coyote tar han den och kräver med pistolen i hand checken tillbaka. Men pistolen klickar och Coyote dödar honom med ett skott i hjärtat. Han har dödat Artigas som han lovade sin far. Luis Martos, som blivit dömd till döden, får sin dom ändrad till fängelse, och ska släppas om några dagar. Det berättar Löjtnant Crisp, som blivit general, och som sett till att dödsdomen omvandlades till fängelse och att strafftiden nu halverats. Esther väntar på Luis. Checken som Artigas skrev ut, kommer Crisp att ge till paret som grundplåt, då de skapar sig ett eget hem.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan