Textruta: Coyote nr 25
La hacienda trágica
(Den tragiska ranchen)
av José Mallorqui


Coyote nr 25.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La hacienda trágica (1946)

 

På svenska:                    

Ej översatt till svenska

 

Handling:

Flera personer har samlats på en stor gård för att höra don Fernando Coronels testamente. En stor andel av pengarna kommer att tillfalla den som bor på gården i mer än 30 dagar. Ständiga mord reducerar antalet arvingar. Don César som har blivit inblandad i det här då han reste till San Fransisco för att leta efter Guadalupe beslutar att Coyote måste ingripa.

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

Detta äventyr är annorlunda än vi är vana vid från José Mallorqui. Upplägget och traumat påminner mycket om Agata Christies romaner, särskilt romanen Tio små negerpojkar. Handlingen är mycket snabb och får ett oväntat slut. Boken liknar mer en detektivhistoria än en västern-bok. Den ger frisk luft till Coyote-böckerna. Boken slutar med försoning mellan Lupe och César. I boken möter vi på nytt prinsessan Irina och Djävulen.

 

Kapitel 1: Överfallet på diligensen

César de Echagüe färdas i sin vagn med Alberes på kuskbocken på väg till San Fransisco. Guadalupe har åkt dit och han vill ha tag på henne. Hans vagn och en diligens framför dem stoppas av åtta maskerade män, som frågar efter en viss Fransisco Redondo. De resande i diligensen liksom don César tvingas ut ur vagnarna. César ser att en av de resande i diligensen sticker sin plånbok i fickan på sin medresenär bredvid sig. När denna plånbok påträffas tror chefen för de maskerade att medresenären är Fransisco Redondo och skjuter honom.

 

Kapitel 2: På ranchen Coronel

När resenärerna lämnas ensamma, ljuger den verklige Fransisco Redondo och påstår, att den dödade stal hans plånbok och räddade på så sätt hans liv. De resande beger sig mot ranchen Coronel ledd av diligenskusken Tiburcio Cadenas. På ranchen där Fransisco Redondo väntas kommer testamentet efter den döde Coronel att läsas upp inför arvingarna som samlats på ranchen. Don César hör ett skrik från ett rum en bit ifrån hans. Han går in på diligenskusken, Tiburcios rum, och ser honom ligga där, halshuggen. Han misstänker Redondo eftersom även kusken hade sett Redondo lägga plånboken i medresenärens ficka. Han meddelar Carmen Coronel, ägarinnan till ranchen, men när de kommer till Tiburcios rum finns inga spår av liket. Även Fransisco Redondo är förvånad över likets försvinnande.

 

Kapitel 3: Don Fernando Coronels testamente

Don César känner igen två av de församlade, Djävulen och prinsessan Irina som nu är gifta, och som är där eftersom Mariñas är en av arvtagarna. Efter middagen läses testamentet upp. Huset och en del av pengarna går till den dödes dotter, Carmen Coronel, en summa till Coronels trogne tjänare, Marcus Ibáñez, och 900 tusen dollar fördelas mellan de 13 arvtagarna. Pengarna ska delas först efter 30 dagar och om någon av arvingarna lämnar ranchen förloras arvsrätten. Ingen lag gäller på ranchen, eftersom det inte finns någon sheriff, ingen domare eller jurisdiktion. Tre dödsfall inträffar inom några timmar och don César och betjänten Alberes, notarien och ytterligare några resenärer förbereder sig för att lämna ranchen. Irina är rädd men stannar, eftersom Mariñas är en av arvtagarna.

 

Kapitel 4: El Coyote

Medan Carmen Coronel och hennes fästman Luis Vanegas pratar om arvet, rör sig en skugga mot dem. Det är Mariano Vázquez som tänker knivhugga Luis. Coyote förhindrar det och tvingas döda Vázquez, en av arvingarna. För att rädda Luis ger Coyote honom ett slag i nacken, så att han blir medvetslös. Genom att föra bort Luis från ranchen så att han är borta därifrån mer än ett dygn kommer Luis att förlora sin arvsrätt men riskerar inga fler mordförsök.

 

Kapitel 5: Don Fernandos arvingar

Efter två dagar återvänder Luis med förlorad arvsrätt. Trots det öppnas dörren till Carmens rum och en huvklädd man försöker döda Luis. Han blir bara sårad och tas om hand av en av de fem nya betjänterna, som Irina tror är medhjälpare till Coyote. Tre av dem är bröderna Lugones. Djävulen får en not från Coyote, där det står att han vill träffa Mariñas i en stuga en bit från huset.

 

 

Kapitel 6: Guadalupes återkomst

Guadalupe kommer till haciendan för att träffa sin man. Noten till Djävulen var inte från Coyote. Det var ett försök att locka honom i en fälla. Då Irina berättar för Coyote om mötet i stugan skyndar han sig iväg för att rädda hennes man. Guadalupe ser honom komma ut ur Irinas rum och missförstår situationen. Han hinner inte förklara.

 

Kapitel 7: Djävulens död

Coyote räddar Djävulen från bakhållet. De soldater som kommer dödar istället den arvinge som lurade dit Djävulen med den falska noten från Coyote. Nu tror alla att Djävulen har dött och han kan anta en ny identitet, Roberto Cifuentes. Han lämnar haciendan tillsammans med Irina. Den huvklädde mannen gör ett nytt försök att döda Luis Vanegas, men Coyote förhindrar det. När Guadalupe kommer upp kan hon inte lämna ranchen, eftersom hästarna har försvunnit. 

 

Kapitel 8: Coyotes förslag

Coyote presenterar sig för de återstående sju arvingarna och gör dem ett förslag. Alla arvingarna som är kvar ska bege sig iväg och på så sätt avsäga sig arvet. Då kommer Marcus Ibáñez, den trogne tjänaren, att ta fram kistan med pengarna. Då kan de dela på arvet och behöver inte vänta längre. Arvingarna accepterar. Guadalupe finner två hästar och kan lämna ranchen. I en not från Coyote bestämmer han möte med henne på ett värdshus.

 

Kapitel 9: Coyotes rättvisa

När Marcus Ibáñez försöker förgifta Luis Vanegas förhindras det av Coyote. Han har förstått, att Fernando Coronel lever och att det är han som spelar betjänten Marcus för att kunna hämnas på de män, som mördade hans bror och stal hans pengar. Framför allt hatade han Luis Vanegas far, som fick hans hustru att lämna honom och som ordnade så att hans dotter skickades till en skola. Hon fick inte återvända förrän fadern hade dött. Detta motiverades med ett rykte om att Coronel var galen. Därför ”dog” han och levde vidare i betjänten, som var mycket lik honom till utseendet. Genom sitt testamente kunde han få männen han hatade att döda varandra en efter en av girighet efter det utlovade arvet.

Coronel följer nu med Coyote dit pengarna är gömda och när han försöker döda Coyote blir han ihjälskjuten. Några av arvtagarna, som försöker öppna järnlådan, där pengarna finns, blir dödade då lådan exploderar. Det fanns inga pengar utan lådan var full av sprängmedel. Luis Vanegas har hört samtalet mellan Coyote och Fernando Coronel och förstår allt. Han börjar ett nytt liv tillsammans med Carmen Coronel, utan att hon får veta att fadern har spelat rollen, som den trogne betjänten. 

 

Kapitel 10: Coyotes hustru

Coyote beger sig till värdshuset där Guadalupe har tagit in. De lämnar sina meningsskiljaktigheter bakom sig och börjar ett nytt liv tillsammans.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan