Textruta: Coyote nr 24
La esposa de don César
(Don Césars hustru)
av José Mallorqui


Coyote nr 24.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La esposa de don César (1946)

 

På svenska:                    

Don Césars hustru (1955)

 

Nr i den svenska serien: 19

 

Handling:

En mystisk huvklädd man försöker döda Borax MacAdoo för att över dennes mark i Dödens dal. Medan don César och Guadalupe fortsätter agera, som om de inte var gifta, försöker Coyote avslöja mannen med huvan.

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

Intrigen är viktig som om boken vore en deckare. En följd av mord, missförstånd mellan don César och Lupe och ett oväntat slut ger den här boken en otrolig dynamik. Ilskan mellan Lupe och César fortsätter. I den här boken samarbetar Los Angeles polischef med Coyote. Boken slutar med, att Guadalupe lämnar ranchen och beger sig till San Francisco och César står i begrepp att följa efter. Den svenska översättningen slutar istället med att César somnar med Guadalupes näsduk tryckt intill sig och med föresatsen att nästa dag vinna hennes kärlek. Nästa Coyote-bok översattes nämligen inte till svenska. Därför kunde inte en trogen översättning göras.

 

Kapitel 1: En rädd man

Borax MacAdoo lämnar sin fängelsecell, som han suttit i under tre dagar efter att ha varit inburad för en oförklarlig berusning. Han hade nämligen knappt drucket någonting men blev våldsamt påverkad. Fängelsevakten varnar honom för att han kommer att bli dödad, när han lämnat fängelset, om han inte säljer marken i Segerdalen till don Jerónimo Salas. MacAdoo lämnar fängelset för att gå till sitt hotell, då han möter Guadalupe på gatan. Han tänker, att han kan klara sig om han har sällskap med en kvinna och förklarar därför sina problem för henne. Hon övertalar honom att byta hotell och följer honom till hotell del Rey Don Carlos.

 

Kapitel 2: Guadalupes man

Guadalupe berättar för don César vad som hände i Los Angeles. De två fortsätter att agera som om de inte var gifta, trots att de egentligen älskar varandra.

 

Kapitel 3: El Coyote

Coyote träffar MacAdoo och lyssnar på hans historia. Coyote råder honom att inte röra sina väskor och lämna hotellet. Han ska hjälpa honom att hitta ett skyddat ställe.

 

Kapitel 4: En död man

Manuel Tejedor sitter framför en huvklädd man och ber om ursäkt för att han inte dödade MacAdoo, eftersom denne åtföljdes av Guadalupe. Banditledaren med huvan sparkar ut honom ur sitt band. Tejedor beger sig till MacAdoos rum för att stjäla pengar. När han öppnar väskan utlöses en explosion, som dödar Tejedor och gör liket oigenkännligt.  Alla tror att det är MacAdoo som dödats. Man hittar ett brev från hans fru, Carolyn Wister, och ett foto på henne och deras barn.

 

Kapitel 5: Ett liks överraskningar

MacAdoo blir chockad över att läsa om sin död och existensen av en hustru och en son, som han i verkligheten inte har.

 

 

Kapitel 6: Coyote gör två besök

Coyote besöker fångvaktaren, som låste in MacAdoo några dagar tidigare, och lyckas få reda på att denne arbetade för huvmannen, ”mannen med hättan”, som han kallas. Vakten får en kniv i bröstet och dödas. Två andra medhjälpare till mannen med hättan, som placerade sprängämnet i bagaget, dödas av gift. Ägaren till hotellet där Borax har bott förgiftas med en förgiftad cigarr innan han hinner berätta detaljer om mannen med hättan.

 

Kapitel 7: Don Jeronimos besök

Don César och hans son beger sig på besök till don Jerónimo, men denne är utom sig av ilska och kastar ut dem från tomten.

 

Kapitel 8: Borax MacAdoos änka

Den kvinna som ska föreställa änkan MacAdoo, Carolyn Wister, anländer till Los Angeles. Coyote träffar henne på hotellet och gör klart för henne att han vet att hon bara låtsas vara gift med MacAdoo. Någon kastar en kniv mot Carolyn, Coyote förhindrar, att den träffar, och ser till att hon göms hos Adela, indiankvinnan, där MacAdoo också är gömd.

 

Kapitel 9: Den stängda dörren

César och Guadalupe fortsätter att missförstå varandra. När Guadalupe slutligen bestämmer sig för att gå till Césars rum finner hon rummet tomt. Hon börjar misstänka, att det finns en annan kvinna.

 

Kapitel 10: En näsduk på golvet

Borax MacAdoo och hans fiktiva hustru, Carolyn Wister, börjar lära känna varandra och tycka om varandra. Coyote försöker avvärja hotet från mannen med hättan och blir överens med Teodomiro Mateos om en plan för att oskadliggöra honom. När César återvänder till sitt rum upptäcker han, att Lupe varit där, eftersom det ligger en parfymerad näsduk på golvet. När han ska gå till henne, kommer Yesares och berättar att mannen med hättan har kidnappat MacAdoo och Carolyn.

 

Kapitel 11: Mannen med hättans hand

När Timoteo Lugones återvänder med en väska från Carolyns rum på hotellet, har mannen med hättan följt efter och slår honom medvetslös. Han för MacAdoo och Carolyn till en ranch och låser in dem i källaren. Senare får han MacAdoo att skriva under en överlåtelsehandling på sin mark i Segerdalen till förmån för Jerónimo Salas, binder ihop deras händer och tänder luntan till en dynamitladdning. Dynamiten ska explodera om tio minuter.

 

Kapitel 12: Coyotes rättvisa

Teodomiro Mateos och hans medhjälpare, som är Coyote förklädd, beger sig till Jerónimo Salas ranch. Där träffar de hans son, José Salas, och en av Jerónimos arbetare, Frank Christie. Don Jerónimos son motsätter sig att polischefen och hans assistent får se hans far. Slutligen när de ändå ser honom, förstår de att Jerónimos har varit slav under opium under många år. I hans rum hittas många bevis på att Mannen med hättan är Jerónimo. När de går för att se resterna av byggnaden, där MacAdoo och Carolyn Wister ska ha blivit begravda, stöter de på Frank Christie. Coyote berättar, att hans män har räddat de två i källaren. Han avslöjar, att Frank Christie är Carolyns bror Fred Wister, som har sålt opium till don Jerónimo för mycket pengar i många år och på så sätt lagt beslag på Jerónimos del av Segerdalen. Nu har han tänkt bli ägare också till MacAdoos del så att hela Segerdalen med allt guld blir hans. Medan han erkänner sin skuld röker han en förgiftad cigarr, som Coyote bjudit honom, men som kommer från den låda som Christie använde för att förgifta hotellägaren. Han väljer alltså hellre att dö förgiftningsdöden än att bli hängd. När César kommit hem till ranchen upptäcker han, att Guadalupe har givit sig av till San Fransisco. Don César bestämmer sig för att följa efter henne dit, ovetandes om att han därmed börjar ett nytt äventyr.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan