Textruta: Coyote nr 23
El Diablo en Los Angeles
(Djävulen i Los Angeles)
av José Mallorqui
Coyote nr 23.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El Diablo en Los Angeles (1946)

 

På svenska:                    

Djävulen i Los Angeles (1955)

 

Nr i den svenska serien: 18

 

Handling:

Guadalupe bestämmer sig av stolthet att gifta sig med don Goyos son, samtidigt som Djävulen, en beryktad mexikansk bandit, kommer till Los Angeles med sitt band. Hans män intar staden och Djävulen vill avrätta don Goyo och hans son för att hämnas sin far. Djävulen ser till att César och Guadalupe blir gifta. Coyote måste rädda don Goyo och Gregorio och kalla in militära förstärkningar för att befria staden.

 

Omdöme: 7

 

Kommentar:

In denna bok möts läsaren av det vanliga persongalleriet. Lupes ilska mot don César resulterar i att de gifter sig, under tvång, men César inser att det är Lupe han älskar. Prinsessan Irina återkommer och Coyote lyckas få henne att tvivla på vem han är. Hon var säker på att hon kände till hans identitet, efter att som enda person lyckats rycka bort masken.

I den svenska översättningen läggs det till ett kort extrakapitel, där prinsessan Irina på nytt kommer till ranchen mitt i natten och tar sig in i huset. Då César avvisar henne, uppsöker hon Guadalupe och säger att Coyote tillbringade bröllopsnatten med henne. Lupe tror henne och beger sig till fots mot don Goyos ranch. César kommer i fatt henne på hästen och lyfter upp henne framför sig i sadeln. Han kysser henne, läxar upp henne och kallar henne för en liten dumbom.

 

Kapitel 1: En kvinna kommer till Los Angeles

César de Echagüe rider till don Goyos ranch, där Guadalupe befinner sig för att gifta sig med don Goyos son, Gregorio Paz. När César nästan lyckats övertala henne att följa med tillbaka till San Antonio-ranchen, kommer förmannen på ranchen och meddelar att prinsessan Irina har kommit. Lupe beslutar sig, förblindad av svartsjuka, att stanna kvar i don Goyos hus fram till bröllopet.

 

Kapitel 2: Meddelande från Irina

Irina berättar att banditen Juan Nepomuceno Mariñas, Djävulen kallad, är på väg till Los Angeles från Mexico. När Irina har gått är César klar över, att han verkligen är kär i Lupe och inte i Irina.

 

Kapitel 3: Guadalupe Martinez bröllop

Irina beger sig till don Goyo för att få honom att tidigarelägga bröllopet mellan Gregorio och Guadalupe till nästa dag, så att inte don César ska kunna lägga hinder i vägen. Djävulen, som vill hämnas på don Goyo, eftersom denne förrådde hans far, får reda på att don Goyos son ska gifta sig. Bröllopet påskyndas och äger rum tidigt nästa dag, men det avbryts av Djävulen.

 

Kapitel 4: Djävulen i Los Angeles

Djävulens män intar fort Moore, telegrafstationen, bankerna, stadskontoret och polisstationen. Djävulen är nu oinskränkt härskare över staden  Los Angeles.

 

Kapitel 5: Djävulens dom

Djävulen rider till San Antonio-ranchen för att begära av don César, att han ska ingå i den jury, som ska döma don Goyo och hans son till döden. Don César talar om, att han älskar Guadalupe och vill att hon släpps fri, men att han är rädd för att Guadalupe inte kommer att vilja gifta sig med honom, efter att han varit med och dömt Gregorio och don Goyo Paz. Gregorio är ju hans rival. Djävulen löser problemet genom att tvångsgifta don César och Guadalupe Martinez på hotellet senare på dagen.

 

 

Kapitel 6: Planer mot djävulen

Harley Weaver, Djävulens närmaste man, förklarar sin kärlek till prinsessan Irina och nämner möjligheten, att han kan tänka sig att förråda sin chef. Då Irina blir ensam i hotellrummet dyker Coyote upp, och hon börjar tvivla på, att han verkligen är don César, som hon tidigare varit så säker på.

 

Kapitel 7: Bröllopsnatten

Coyote beger sig iväg för att träffa bröderna Lugones och tillsammans tar de sig genom en hemlig passage till hotellets källare för att därifrån komma upp i stallet, där banditernas byte finns i två vagnar. De hjälps åt att föra ner guldet och sedlarna i källaren och istället lägga tunga järnstycken i vagnarna. Sedan rider Coyote tillsammans med bröderna till telegrafstationen och oskadliggör Djävulens män där. Coyote skickar ett meddelande till Monterrey och begär militära förstärkningar för att befria staden. Weaver får reda på vad som hänt men undanhåller det för Djävulen för att själv kunna lägga beslag på bytet. Han planerar att få Mariñas anhållen och han vet var allt deras byte finns. Slutligen återvänder César till Guadalupe på hotellrummet. Det är ju deras bröllopsnatt.

 

Kapitel 8: Rättegången mot Paz

Rättegången mot de båda Paz hålls och de blir dömda till döden.

 

Kapitel 9: Harley Weavers förräderi

Coyote träffar Weaver och tvingar honom att lova att släppa Paz i utbyte mot att han inte ska avslöja för Djävulen att Weaver har tänkt förråda honom. När Djävulen och hans löjtnant kommer till fort Moore för att ordna avrättningen, slår Weaver Djävulen medvetslös och befriar fångarna. Djävulen låses in bunden i ett skåp och Weaver ger sina män order om att de ska återföras till sitt hem. När han närmar sig Los Angeles, hör han kanonskott på långt håll. Militären har börjat sitt anfall för att återta staden.

 

Kapitel 10: Coyotes rättvisa

Djävulens män, utan ledare, retirerar för att om ett par dagar återförenas vid Rio Grande. Där råkar de i ett bakhåll, förrådda av Weaver, och skjuts ihjäl av mexikanerna som finns på ena sidan floden och amerikanerna på andra. Då Weaver hämtar bandets byte, kommer Coyote och tar ifrån honom det för att överlämna det till myndigheterna i Texas. Weaver dör av ett klippblock, som krossar honom.

 

Kapitel 11: Djävulens öde

Djävulen sätts i fängelse och döms till avrättning en vecka senare. När han ber om att få bikta sig visar sig munken vara Coyote, som ger honom två fulladdade revolvrar och berättar var en häst väntar på honom utanför fängelset. Det är som tack för att Djävulen ordnade så att César och Guadalupe blev gifta. Coyote säger, att han gör Djävulen en gentjänst, men han berättar inte vilken den tjänsten är. Djävulen lyckas fly tillsammans med prinsessan Irina. Då César kommer hem till Guadalupe behandlar hon honom som om hon fortfarande vore hans husförestånderska och inte hans hustru.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan