Textruta: Coyote nr 20
La diadema de las ocho estrellas
(Diademet med de åtta stjärnorna)
av José Mallorqui


Coyote nr 20.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La diadema de las ocho estrellas (1945)

 

På svenska:  

De åtta smaragderna (1955)

 

Nr i den svenska serien: 15

 

Handling:

Coyote följer spåren av ett diadem med åtta smaragder, som stulits från ett kloster, och kommer till Washington. En serie dödsfall, där den mördade har halshuggits och hittas med en förfalskad smaragd i ena handen, måste lösas av César, som får hjälp av sin son.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Det här är den första boken som utspelar sig långt från Kalifornien, mest i Washington, och där måste Coyote avstå från den mexikanska kostymen. Det är en snabb och underhållande historia med ett överraskande slut.

 

Kapitel 1: Den vita duvan i San Benito de Palermo

Don César samtalar med broder Anselmo, som är munk på missionsstationen San Benito de Palermo. De står framför den heliga jungfruns altare, Den vita duvan, som pryds med ett diadem med åtta smaragder. För länge sedan hände något, som fortfarande gör munken mycket bekymrad, och därför vill han att César ska hjälpa honom att få kontakt med Coyote. Han vill berätta något för Coyote. 

 

Kapitel 2: Diademet med de åtta smaragderna

Coyote kommer för att prata med broder Anselmo och upptäcker, att problemet för munken är diademet med de åtta smaragderna, som stals för tjugo år sedan. Tjuvarna var åtta rövare, som delade ädelstenarna mellan sig. Munken sade inget om stölden då, diademet ersattes med annat liknande med syntetiska smaragder, men nu har han fått problem, eftersom USAs president vill visa stenarna på en utställning.

 

Kapitel 3: Kallt spår

Coyote följer det enda spår han har. Han pratar med änkan till den jordbrukare, som jagade tjuvarna och som då blev dödad. Spåret leder till Ogden, där han får tag på två av tjuvarna, Calixto Valdéz och Mario Guerrero. När César de förstår, att han känner till stölden och den dödade förföljaren, blir de rädda men bestämmer möte med César på eftermiddagen. Emellertid påträffas de då med halsarna avskurna och med vardera en smaragd i höger hand.

 

Kapitel 4: På spåret

César är i Washington hos sin svåger Edmunds Greene. Denne berättar för honom, att ledaren för gänget som stal smaragderna, Wetach Joab, dödades på samma sätt som Mario och Calixto. Wetach var sekreterare hos Österrikes ambassadör. Edmunds varnar honom också för den sluge polischefen i Washington, Harold Bradford. Coyote beger sig till den österrikiska ambassaden, där han lyckas få ambassadören att samarbeta och det klargörs hur Wetach dog och Coyote får en förteckning med namn, som hittades i den dödes rum. I förteckningen namnges de åtta tjuvarna och två andra,  André Fransac och Homer Blodget.

 

Kapitel 5: Historien om de åtta smaragderna

César besöker en annan av banditerna, som stal diademet, Elías Fiske, som numera är miljonär, men som lever i ständig skräck för att mördas på samma sätt som de andra. Han är nu den siste av de åtta. Han berättar om stölden av diademet. De åtta planerade att stjäla diademet för att sälja det till André Fransac. När han hade betalat utbyttes de äkta smaragderna av falska och därför misstänker Fiske att Fransac ligger bakom morden. Elías, som har ångrat stölden, har köpt de andras smaragder för att skicka dem alla till missionsstationen. Han levererar dem till Coyote, som också får en check på en miljon dollar att ge till missionens verksamhet.

 

 

Kapitel 6: Fest for sinnena

César och Edmunds träffar president Ulysses Grant på en fest i Vita huset. Emunds ger smaragderna till honom och säger att broder Anselmo har skickat dem. Enligt anvisningar från sin far skjuter lille César varningsskott och skrämmer en inkräktare som smyger mot huset för att ta sig in och undersöka Césars rum.

 

Kapitel 7: Elias Fiske betalar sin skuld

Elías Fiske hittas död, med avskuren hals och även han med en falsk smaragd i höger hand. Edmunds berättar också att André Fransac har gripits och att i hans hus har hittats fällande bevis. César tar avsked av Harold Bradford för att återvända till Kalifornien.

 

Kapitel 8: Coyotes rättvisa

César och hans son kommer till järnvägsstationen två timmar före tågets avgång. När de kommer till kupén klär César om till Coyote och beger sig till polischefens hus. När denne kommer in i rummet sätter han sig vid sitt skrivbord och Coyote ger sig till känna med revolver i handen. Harold Bradford är Homer Blodget, som varit mellanhand vid försäljningen av smaragderna. Det var han som fick dem av Joab Wetach och gav dem till André Fransac. Men Joab Wetach lurade honom genom att lämna falska smaragder och när sedan Fransac upptäckte, att han betalat för falska smaragder straffade han Blodget med 50 piskrapp. Nu som polischef har han velat hämnas på Wetach, mörda de som varit med om stölden och kasta skulden på Fransac, som låg bakom de 50 piskrappen. Efter att ha undertecknat en bekännelse trycker han på en hemlig knapp, som aktiverar ett vapensystem i skrivbordet för att skjuta från skrivbordsstolen. Coyote har ändrat mekanismen så att polischefen skjuter sig själv. Coyote lägger bekännelsen på bordet innan han återvänder till järnvägsstationen. Som alibi i kupén finns en lång askpelare i askkoppen från den cigarr, som lille César har rökt eller hållit i. Den visar att César de Echagüe inte har lämnat kupén sista timmen.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan