Textruta: Coyote nr 19
El final de la lucha
(Slutet på kampen)
av José Mallorqui


Coyote nr 19.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El final de la lucha (1945)

 

På svenska:  

Kampen fortsätter (1955)

 

Nr i den svenska serien: 14

 

Handling:

I denna fortsättning på Coyote-bok nr 18: Otra lucha fortsätter Vic Kennedy att försöka förstöra Luis Borraledas rykte och därmed hans chanser att bli Kaliforniens guvernör. Han använder sig av prinsessan Irinas förförelsekonster. Coyote måste på nytt intervenera till förmån för Luis Borraleda.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Boken är en direkt fortsättning av Otra lucha. Efter att ha blivit änkling efter Leonors död förälskar sig Coyote i Ginevra Saint Clair och nu förälskar han sig igen i prinsessan Irina. Boken innehåller mindre mängd action än tidigare böcker men den är spännande och välskriven. Möjligtvis är det en av de kortaste böckerna i serien. I det spanska original, som jag har läst, fyller man till en del ut med en nekrolog över José Mallorqui, som ursprungligen publicerades vid hans självmord 1972. I den svenska utgåvan läggs det till några korta kapitel och fantasin får flöda fritt. Irina råkar ut för två banditer, som försöker döda henne på väg till Capistrano. Hon binds vid ett träd där det finns rödmyror. Den scenen har legat till grund för omslaget till den svenska utgåvan. Den andre banditen dödar den förste och tar livet av en munk. Detta verkar ha lagts till för att öka mängden action i boken och för att fylla ut sidantalet. De svenska utgåvorna brukade rymma 96 sidor och utan detta tillägg skulle inte sidantalet bli det rätta!

 

Kapitel 1: Slutet på kampen

César pratar med Luis Borraleda om Coyote och om César vet var man kan få tag på honom. Borraleda skulle vilja tacka honom för hjälpen han fick i San Fransisco. Borraleda får ett brev från Irina som vill träffa honom. Césarpratar med hustrun Isabel om hennes och makens relationsproblem.

 

Kapitel 2: I prinsessans hus

Vic Kennedy kommer på besök hos Irina för att ta reda på hur det går för henne. Efter det får Irina besök av Luis som hon ger intryck av att vara förälskad i. När Luis har gått kommer Coyote och varnar henne för faran att arbeta för Vic Kennedy.

 

Kapitel 3: Irina Petrovnas beslut

Irina träffar inte Luis på fyra dagar och funderar på vad hon ska göra. Hon bestämmer sig för att följa Coyotes råd. När hon besöker Vic Kennedy för att dra sig ur, tvingar han henne genom utpressning att fortsätta sitt arbete för honom.

 

Kapitel 4: Isabel Gámiz de Borraledas bekymmer

Luis Borraleda berättar för Isabel, att han älskar en annan kvinna och säger att de ska begära skilsmässa. Coyote pratar med Isabel och lägger fram en plan för att hjälpa dem, så att Luis kan återvända till hustrun och också vinna valet som guvernör.

 

Kapitel 5: Boraledas prövningar

När Luis kommer för att träffa Irina på den tid som överenskommits, hör han bakom dörren, hur hon och Victor Kennedy diskuterar breven och betalningen för dem. Han går in med pistolen i hand och kräver tillbaka breven men slås medvetslös bakifrån av betjänten. Coyote dyker upp och ser till att Irina får pengarna och tar hand om breven. När Luis kommer hem med breven upptäcker han att det mest komprometterande saknas och att Isabel har kidnappats. I ett brev krävs han på 225 tusen dollar i lösensumma.

 

 

Kapitel 6: En prinsessa reser från Sacramento

Coyote råder Irina att lämna Sacramento för sin egen säkerhet. Irina är förälskad i Coyote och vill att de ska vara tillsammans i framtiden. Hon ska vänta på honom vid missionsstationen San Juan de Capistrano. Innan de skiljs, ger hon till sista brevet från Borraleda, som hon tagit undan för säkerhets skull.

 

Kapitel 7: Luis Borraledas hjärta

Luis Borraleda inser att han verkligen älskar sin hustru. Han tar ut de pengar som krävs för lösensumman, lämnar Sacramento och åker iväg till den plats som angivits av kidnapparna för att överlämna pengarna och är klar över att han då inte kommer att kunna hålla sitt sista, stora valtal inför elektorsvalet. Men hans motståndare kommer att hålla sitt och det kommer att betyda, att han inte blir vald till guvernör.

 

Kapitel 8: Slutet för Victor Kennedys

Coyote avslöjar för Walter Dunn, att Vic Kennedy har drivit ett eget spel bakom ryggen på honom, mördat en kvinna i Los Angeles för att skylla mordet på Borraleda och senare försökt skandalisera denne med en arrangerad kärleksaffär. Han berättar att Vic nu har skaffat fram dokument, som misskrediterar Dunn och som är tänkt att tvinga Dunn att dra sig tillbaka från valet och lämna vägen öppen för honom själv. Dunn beger sig arg och upprörd till Vics bostad och i slagsmålet som följer försöker Vic skjuta Dunn. Coyote intervenerar och dödar Vic. Han arrangerar skottskadan, så att det ser ut som självmord och lägger ett förklarande brev han själv skrivit bredvid liket.

 

Kapitel 9: Coyotes rättvisa

När Luis Borraleda och Isabel kommer till Sacramento hör de talas om det tal, som Borraleda har hållit, och som var så övertygande att Walter Dunn dragit tillbaka sin kandidatur, och lämnat guvernörsposten i Kalifornien till Luis. Borraleda förstår inte vem som hållit hans tal så bra och fått alla att tro, att det var han som höll det. Efter att ha firat segern får han ett paket från Coyote, där denne erkänner, att det var han som kidnappade Isabel, för att Luis skulle kunna bevisa sin kärlek. Det är också Coyote som hållit talet. Lösensumman finns i paketet.

 

Kapitel 10: I trädgården i Capistrano

Coyote längtar efter att träffa Irina i San Juan de Capistrano och skyndar sig dit så fort han kan. När han kommer dit får han dock reda på att Irina är på väg mot Mexico. Hon valde att själv bryta förhållandet, hellre än att utsätta sig för den smärta hon skulle känna om han gjorde slut med henne. Men när hon närmar sig gränsen, inbillar hon sig höra klockorna från missions­stationen och ändrar sig och säger till guiden, att hon måste återvända för där i Capistrano väntar Coyote på henne.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan