Textruta: Coyote nr 18
Otra lucha 
(Annan kamp)
av José Mallorqui


Coyote nr 18.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

Otra lucha (1945)

 

På svenska:  

En ny kamp (1955)

 

Nr i den svenska serien: 11

 

Handling:

En bekant till César, Luis Borraleda, deputerad i Sacramento, försöker bli Kaliforniens näste guvernör. En annan deputerad, Vic Kennedy, anställd av Borraledas motståndare, försöker stoppa Luis karriär med hjälp av en rysk prinsessa. En familjehemlighet på hustrus sida håller på att kosta Borraleda hans politiska framtid. Coyote tvingas agera.

 

Omdöme: 7

 

Kommentar:

Prinsessan Irina gör sitt inträde i serien för att återkomma i nästa bok och i många fler framöver. Parallellt får vi följa en intrig i Isabel Gámiz familj.  Boken är lättläst och erbjuder ett scenario där en politiker angrips.

 

Kapitel 1: En outhärdlig man

Luis Borraleda är bekant till César de Echagüe och debuterad i Sacramento med intentioner att bli guvernör i Kalifornien. Han hoppas kunna räkna med Césars stöd i sin politiska karriär och har bjudit dit denne för att försäkra sig om stödet. Hans hustru, Elizabeth Gámiz, tycker inte om César. Borraleda och César går till en mottagning för den ryska prinsessan Irina, som kommit från Alaska.

 

Kapitel 2: Ett besök sent på kvällen

Coyote gör ett besök hos prinsessan Irina i hennes hotellsvit och upptäcker hennes verkliga identitet. Den riktiga prinsessan är död och Odile Garson har lånat hennes identitet.

 

Kapitel 3: En annan besökare till prinsessan

Vic Kennedy, på andra plats i sitt parti efter Walter Duna, den andre kandidaten till guvernörsposten, gör ett besök för att erbjuda Irina ett uppdrag. Han vill att hon ska förföra Borraleda för att skandalisera honom så att Kennedys parti ökar sina chanser i valet.

 

Kapitel 4: Hemma hos don Luis

César meddelar att han måste bege sig till San Fransisco nästa dag. På kvällen tar Luis med sig César till en mottagning där de träffar Walter Duna, Vic Kennedy och prinsessan Irina.

 

Kapitel 5: Vic Kennedy får ett besök

Efter mottagningen ska Vic åka hem i sin vagn. Coyote väntar på honom i vagnen och tar ifrån honom ett komprometterande brev som Borraleda rivit i småbitar men som sedan pusslats ihop av en av Vics män.

 

 

Kapitel 6: Återigen Coyote

Coyote kommer på besök hos Odile efter att hon gjort sig i ordning för natten. Han varnar henne för att hon kan bli skadad i det farliga spel hon håller på med, men hon avvisar Coyotes hjälp och vill inte berätta vad hon och Vic har kommit överens om.

 

Kapitel 7: Miguel Pozos prövningar

Luis Borraleda skriver ett brev till Lola Amor i San Fransisco och ger brevet till en betrodd tjänare för att denne ska överlämna det till henne. Coyote fångar in tjänaren och byter ut brevet mot ett annat utan att tjänaren märker det. Efter det får Vics män tag på brevet och lämnar det till Vic. Det är en varning till honom från Coyote. Coyote tvingar Luis Borraledas betjänt att lämna staden, eftersom betjänten har förrått Borraleda och arbetat för Vic. Vic förstår av brevet som Borraleda fick och som sedan pusslades ihop, att det finns en relation mellan Lola Amor, som förestår en spelklubb i San Fransisco, Luis Borraleda och Isabel Gámiz.

 

Kapitel 8: Lola Amor

I sin spelklubb tar Lola Amor emot Coyote, förklädd till en gammal distingerad man. Han får bekräftat att Lola är mamma till Isabel Gámiz och ger henne rådet, att inte ta kontakt med sin dotter.

 

Kapitel 9: Vic Kennedy anländer till San Fransisco

När Vic Kennedy anländer till San Fransisco berättar hans sändebud Frank Elliot och Frank Barrera om sina slutsatser angående Isabel Gámiz födelse och att Lola är hennes mamma. Lola försöker se sin dotter på en teaterföreställning i San Fransisco och skickar biljetter till Borraleda och Isabel.

 

Kapitel 10: Don Césars återkomst

César de Echagüe återvänder till Luis Borraledas hem men får reda på att Borraleda och hans fru har åkt till San Fransisco för invigningen av en ny teater. Coyote beger sig dit och uppsöker en gammal bekant, kapten Farrell, chef för San Fransiscos medborgargarde. Förfalskaren, Daniel Ponche, tvingas av Coyote att berätta vad han skrivit till Luis Borraleda med Lola Amors handstil.

 

Kapitel 11: Coyotes rättvisa

På Vics order har Lola Amor fått ett förfalskat meddelande, där det står att hon ska komma till ett rum på hotell Frisco för att där få träffa dottern. Då Luis kommer dit skjuts Lola Amor och Luis låses in i rummet med mordvapnet. Men några sekunder senare kommer mördarna in i rummet med uppsträckta händer och Coyote bakom dem. Han har fångat dem och överlämnar dem till kapten Farrell, som för bort dem, medan han själv berättar för Luis vad som hänt. Den uppretade folkmassan utanför hotellet lynchar mördarna Frank Elliot och Frank Barrera. Farrell kan inte förhindra lynchningen. Vic får en ny varning av Coyote men han tänker inte ge spelet förlorat. Han har ju fortfarande kvar prinsessan Irina som ska förföra Luis Borraleda.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan