Textruta: Coyote nr 17
El precio del Coyote 
(Coyotes pris)
av José Mallorqui

Coyote nr 17.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El precio del Coyote (1945)

 

På svenska:  

Ej utgiven på svenska

 

Handling:

Sekreteraren till borgmästaren i San Fransisco lurar godtrogna människor genom att sälja falska aktier. Han har också en lista med fiktivt anställda i stadens tjänst, vars avlöning går till honom själv. Efter flera varningar ingriper Coyote.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Här är det ekonomiska oegentligheter som får Coyote att ingripa istället för mark, kidnappning, utpressning etc. Men i de sista två-tre kapitlena blir lösningarna alltför fantastiska. Allt ordnar sig till det bästa lite väl orealistiskt. Då bokens handling utspelas i San Fransisco är inte de vanliga personerna med förutom korta avsnitt med Guadalupe och Mathias Alberes. Boken har mycket liten beröring med don Césars de Echagües liv i Los Angeles.

 

Kapitel 1: En finansman

Russell Bailey, politiker och sekreterare till borgmästaren i San Fransisco, lurar människor som litar på honom genom att sälja värdelösa eller förfalskade aktier. Han köper sådana av Wesley Snell. När mötet är slut går Snell ut och lyckas obemärkt fästa ett meddelande på bokhållarens kavaj. Señorita Rosario Lamas har ärvt aktier efter sin far men aktierna är värdelösa. Det är Bailey som förmedlat dem. Då Rosario träffar Russell vill han inte ta ansvar för att förmögenheten som fadern lämnat efter sig är borta. Rosario säger att hon förlitar sig på Coyotes hjälp. Bailey läser meddelandet där Coyote varnar Russell för att fortsätta som hittills.

 

Kapitel 2: Coyote intervenerar

Coyote varnar Russell ett flertal gånger i brev och på andra sätt. Han uppmanar Bailey att betala pengarna till Rosario Lamas. Coyote försöker skrämma Russell genom att t o m visa att han kan förgifta honom. Detta händer när Russel med sin son, King, har gått till hotell Frisco där Snell bor. Russell Bailey ignorerar Coyotes varningar men King försöker övertyga sin far om att inte ta strid mot Coyote. Då de fortfarande är på hotellet kommer Samuel Slatter, kompanjon till Bailey, för att träffa Russell.

 

Kapitel 3: I Coyotes spår

Bailey och Slatter letar efter ledtrådar för att kunna gå till motattack mot Coyote, men hur de än försöker kommer de inte fram till något resultat. I receptionen ser de Rosario Lamas stå och prata med César de Echagüe.

 

Kapitel 4: Coyote attackerar

Det är Coyote som uppträdde som Snell på Russells kontor. Den riktige Snell har kidnappats och Mathías Alberes och Lupe har lyckats få honom ut ur hotellet i en korg.  Coyote tvingar Snell att berätta om sina affärer med Russell. Han får på så sätt reda på att Russell har anställt en massa fiktiva tjänstemän, poliser, brandmän och lärare, för att själv kunna lägga beslag på deras lön.

 

Kapitel 5: Spökena materialiserade

King Bailey bryter kontakten med sin far för hans girighet och ohederlighet. Dessutom har han förälskat sig i Rosario, som pappan har lurat. Coyote ser till att de fiktiva tjänstemännen, vars lön har betalats in på Baileys konto, nu kommer till stadshuset och kräver sin lön.

 

 

Kapitel 6: Kidnappad

Slatter uppmuntrar Bailey att gå till motattack mot Coyote genom att kidnappa Rosario Lamas. Bailey förstår att han har rätt och planerar att sända henne till Kina med segelbåt.

 

Kapitel 7: En finansmans försvinnande

Coyote lyckas rädda Rosario innan segelbåten lämnat San Fransisco-bukten. Han svarar med att kidnappa Russell Bailey.

 

Kapitel 8: En finansmans uppvaknande och Wesley Snell

Russel blir inlåst i ett rum där Coyote levererar vatten, mat och tillstånd att använda sängen i utbyte mot tusentals dollar. Under tiden träffar Slatter den nu frisläppte Snell och får reda på allt om kidnappningen och hur han bortfördes. Han går till begravningsbyrån och pratar med Philip Crane, den man som hade hand om transporten av ”liket”.  Crane ljuger för Slatter och säger att korgen med den döde fördes till San José. Efter samtalet söker Crane upp don César på hotellet.

 

Kapitel 9: I valet och kvalet

Crane berättar om samtalet med Slatter och får pengar av don César, så att han kan fly till Chicago. Slatter tjuvlyssnar och upptäcker att César de Echagüe är Coyote. Han konfronterar don César och hotar honom med sin revolver. Don César lyckas få Slatter ur balans, de slåss och Slatter blir dödad.

 

Kapitel 10: Coyotes pris

Då Russell Bailey har köpt mat, dryck och sängplats för alla de pengar, som han lurat till sig från människor, återför Coyote honom till hans hem. Så många som möjligt av de som förlorat pengar på Baileys lurendrejerier får pengarna tillbaka. Rosario Lamas återfår de pengar, som betalades för de värdelösa aktierna. King Bailey och Rosario Lamas funderar på att gifta sig och Russell Bailey på att starta ett nytt hederligt liv.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan