Textruta: Coyote nr 16
La marca del Cobra 
(Coyotes märke)
av José Mallorqui

Coyote nr 16.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La marca del Cobra (1945)

 

På svenska:  

Kobrans märke

 

Nr i den svenska serien: 13

 

Handling:

Coyote möter en av sina listigaste fiender hittills. Pack Manigan, kallad Kobran, flyr från fängelset efter att ha avgivit ett löfte om att hämnas en avrättad man. Leocadio Lugones blir dödad då bröderna Lugones skickas till San Arcadio, en landsortshåla utan lag och ordning. Coyote och de tre kvarvarande Lugones-brödernas försöker få fast den skyldige bakom morden. Denne, Breed Connor, kastar skulden för morden på Pack Manigan, som han tror är död och därför riskfritt kan anklaga. Han gör det med ’Kobrans märke’, dvs han lägger en snara runt halsen på offren. Manigan har blivit beryktad för detta för många år sedan innan han hamnade i fängelse. Det som driver Breed Connor är att komma åt så mycket mark som möjligt och därför försöker han skrämma bort nybyggarna.

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

Ett äventyr med snabb handling och mycket action. Vem som är Coyotes fiende avslöjas inte förrän i sista kapitlet och gång på gång riktas misstankarna mot nya personer. Bröderna Lugones, som har samarbetat med Coyote i tidigare äventyr, är här bara tre stycken eftersom en av dem, Leocadio, blir dödad. På slutet framgår det att César de Echagües känslor för Guadalupe blir starkare och starkare.

Enligt min mening stämmer inte logiken i boken riktigt. Den person som Manigan först försöker döda är inte den som han senare anger som skyldig. Det är något som är fel. Sådant stör mig och drar ner mitt omdöme.

En kuriosa-detalj är att hela kapitel 2 i originalversionen är överhoppad i den svenska översättningen. Dessutom har vissa namn ändrats helt. Den bandit som blir träffad i armen av Kobran heter Karl Peters i originalet men Charles Myers i den svenska översättningen. Varför förstår jag inte?

 

Kapitel 1: Sista måltiden

Glenn Keaton ska avrättas på eftermiddagen. Han funderar på hur han ska kunna hämnas på den person, som skulle ha varit med honom på schavotten. Han vill äta sin sista måltid med en annan fånge, Pack Manigan, kallad Kobran. Han vill få Manigan att döda den personen i utbyte mot att han berättar hur han ska kunna fly från fängelset.  

 

Kapitel 2: Kobrans flykt

När Keaton går upp på schavotten, börjar fångarna föra kraftigt oväsen och Kobran passar då på att skjuta iväg de lösa stenblocken och krypa ut. Han åker ut gömd i en vagn, som fört vittnena till avrättningen. Då kusken går in på stationen smyger han sig ut och in i en förrådsvagn, där han får tag på kläder, vapen och livsmedel. Han sover ut några timmar på en skyddad plats och väcks av sheriffen och hans män, som söker efter fången, men med dåligt resultat.

 

Kapitel 3: Nyheter till Coyote

Juan Lugones informerar Coyote om att Leocadio blivit skjuten under uppdraget i San Arcadio för Coyote. I denna halvt övergivna stad, pågår ett ständigt krig mellan banditer och nybyggare. Förre sheriffen blev snabbt dödad och en ny tvekar att ta jobbet. Lugones avskräcks inte av Leocadios död utan återvänder till San Arcadio. De ska ta kontakt med José López där. César låtsas resa iväg med familjen men Yesares tar hans plats efter några mil och själv beger han sig till San Arcadio som José López.

 

Kapitel 4: En man kommer till San Arcadio

Kobran kommer till San Arcadio utan att bli igenkänd. I ortens taverna träffar han en man, Karl Peters, som han skjuter i armen efter att denne har skjutit en man som kallat Peters lögnare. Han går till huset där den person bor som han lovade Keaton att döda. Det är Glenn Durham men denne räddas av Peters som skjuter Kobran och ska begrava honom när Coyote dyker upp. Coyote förflyttar Manigan, som fortfarande lever, till närmaste hus, där Elissa O’Leary, den kvinna som var kär i Keaton, bor. Dagen efter sprids ryktet att Durham dödats och han hittas med en snara om halsen, Kobrans märke. 

 

Kapitel 5: Alarm i dalen

Coyote ordnar så att en indianläkare tar ut kulan och Manigan får vara kvar hos Elissa som vårdar honom i hemlighet. Pastorn samlar byborna för att diskutera den hotfulla situationen. Under mötet kommer fyra män in med en bonde som dödats och även denne har en snara om halsen. Folk är skrämda och många säljer sin mark billigt till Breed Connor, eftersom de är rädda för att vara kvar.

 

 

Kapitel 6: Coyotes uppdykande

Under begravningen kommer en förföljd bonde inrusande och Coyote dyker upp och försvarar honom. José López, dvs César de Echagüe, demonstrerar sin skicklighet med pistol och kniv och lite senare sticker någon en lapp i fickan på honom tillsammans med en halv tusen dollar-sedel och lovar honom den andra halvan när han har dödat Breed Connor. Lugones som vaktar ranchen, där Manigan ligger sjuk, tar tillfånga en man som kommer för att bränna ner ranchen. Timoteo slås medvetslös och fången mördas. Den som utför dådet blir skjuten av Juan Lugones.

 

Kapitel 7: Breed Connors ranch

Lugones och López arresterar en person i trädgården på Connors ranch men det visar sig vara Connor själv. Han har fått ett meddelande från Coyote om att någon är ute för att döda honom den här natten. På tavernan skjuts bartendern när han är på väg att avslöja allt för Coyote. Coyote kämpar mot en fiende, som är listigare än någon gång tidigare.

 

Kapitel 8: Lugna dagar

Några lugna dagar följer. Många bönder säljer sina gårdar och Kobran blir återställd. Han och Elissa O’Leary blir förälskade. Coyote lägger fram en plan för Manigan om hur de tillsammans ska kunna avslöja den skyldige, som är samme man som Manigan lovat Keaton att döda, och att göra det utan att Manigan ska behöva återvända till fängelset.

 

Kapitel 9: Coyotes rättvisa

Coyote bestämmer med Guy Pierce och pastorn att de ska stå utanför Connors fönster och höra när Connor erkänner. Efteråt beger han sig till Connors hus och går igenom alla morden och berättar hur allt har gått till och varför. Mot löfte att Coyote inte ska döda honom, erkänner Connor sin skuld och försöker fly. Utanför fönstret hör vittnena bekännelsen och en återställd Pack Manigan kommer och fullföljer sitt löfte till Keaton.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan