Textruta: Coyote nr 15
El hijo del Coyote 
(Coyotes son)
av José Mallorqui

Coyote nr 15.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El hijo del Coyote (1945)

 

På svenska:  

Coyotes son

 

Nr i den svenska serien: 12

 

Handling:

Coyote förråds av en bonde för belöningen som ges om Coyote infångas. Coyote blir skadad men lyckas mirakulöst komma undan tack vare Guadalupe, Matthias Alberes, Ricardo Yesares och bönderna. Efter att ha återhämtat sig hämnas han genom att hjälpa dottern till förrädaren, som får genomlida en tid av svår ångest medan han väntar på hämnden. Det är den plågsammaste hämnd man kan tänka sig.

 

Omdöme: 10

 

Kommentar:

Mästerlig bok med mycket action, där Coyote är på gränsen att dödas men undkommer allvarligt sårad. Den form av hämnd han utkräver, inte genom att utdela straff utan genom att ge hjälp åt en kär familjemedlem, är helt oväntad. Det här är en av de bästa böckerna i serien. Här dyker två personer upp första gången som kommer att återkomma många gånger: Matthias Alberes och doktor García Olviedo.  Coyotes son upptäcker faderns identitet och börjar aktivt hjälpa honom.

 

Kapitel 1: Priset på ett huvud

Doña Fermina är en änka som har det svårt med ekonomin, då hennes man som var alkoholist sålde ranchen, djuren och redskapen innan han dog. Coyote har lovat hjälpa henne och ska komma hem till henne med pengar sent på kvällen. Hon berättar det för Patricio Sorenas, grannen, som har det jobbigt med sin dotter, Pilar Sorena, som är deprimerad efter att pojkvännen Bill Himes övergivit henne för att leta guld. Patricio får idén att förråda Coyote och berätta för Teodomiro Mateos att Coyote ska komma sent på kvällen så att han kan fångas och Patricio kan inkassera belöningen på 10 tusen pesos.

 

Kapitel 2: Don César de Echagües son

Broder Jacinto, abbot på den gamla missionsstationen San Juan de Capistrano, hälsar på hos don César och pratar med honom om Césars relation till sin son, som beundrar Coyote men inte don César, och undrar om det inte är dags att avslöja Coyotes identitet för sonen. Dessutom pratar Jacinto om Guadalupe, som munken tror har varmare känslor för don César än bara tillgivenhet. Då broder Jacinto har lämnat ranchen ger don César sonen en revolver och visar honom hur man skjuter.

 

Kapitel 3: En fälla för Coyote

Guadalupe träffar Pilar Sorena för att småprata och muntra upp henne. När hon ska gå träffar hon Patricio som säger något om att han snart kommer att bli rik och att det kommer folk till huset trots att det är sent. Hon återvänder till ranchen och blir orolig. Hon misstänker att något inte står rätt till. När hon märker att César är ute som Coyote blir hon rädd för att han kan gå i en fälla. Han skulle ju till Patricios granne doña Fermina med pengar. Hon beger sig iväg tillsammans med den stumme betjänten Mathias Alberes för att varna Coyote och hör skottlossning en bit bort.

 

Kapitel 4: Jakten på Coyote

Guadalupe och Alberes stöter på den sårade Coyote, som förföljs av Teodomiro och hans män. Med hjälp från bönderna, som lägger ut snaror i mörkret, och Alberes som sätter eld på en bro, lyckas de föra Coyote till San Antonio-ranchen. Lille César upptäcker att hans pappa är Coyote. Teodomiro kommer till ranchen. Guadalupe har givit don César ett glas konjak och sminkat upp honom så att han nästan ser normal ut där han sitter i en fåtölj med sonen och Guadalupe intill när polischefen kommer in.

 

Kapitel 5: Sådan fader …

Don César lyckas prata normalt med Teodomiro och då han håller på att svimma räddar lille César honom genom att räcka fram en näsduk med stark parfym som hjälper honom att behålla medvetandet. Teodomiro går och César junior smyger förbi vaktposterna, tar sig till Los Angeles och söker upp Ricardo Yesares, som hämtar broder Jacinto.

 

 

Kapitel 6: … sådan son

När de två anländer till ranchen förstår broder Jacinto snabbt att enda möjligheten att rädda don César är att få dit en kirurg eller annan duktig läkare. Under tiden förvirrar Yesares förföljarna klädd till Coyote och leder dem på villospår genom att dyka upp på flera olika platser.

 

Kapitel 7: I jakten på Coyote

Doktor García Olviedo hämtas och förs till ranchen med en säck över huvudet för att han inte ska förstå var man för honom. Han opererar Coyote men ser bara den skadade axeln på den sårade och allt i rummet är dolt av lakan. García Olviedo tar ut kulan men vet inte vem han har opererat.

 

Kapitel 8: Ångest, fruktan och ett möte

Patricio Sorenas är rädd för Coyotes hämnd. En av Teodomiros vakter upptäcker att don César är sårad och förstår att han därför måste vara Coyote. Han ska hålla tyst om han får en massa pengar, säger han, men då han ett ögonblick är oförsiktig skjuter den svage don César honom med sonens revolver.

 

Kapitel 9: Jakten fortsätter

Man fortsätter att leta efter Coyote men hela tiden gäckar Yesares förföljarna. Till slut måste Teodomiro ge upp och dra sig tillbaka till Los Angeles.

 

Kapitel 10: Coyotes rättvisa                                                                                                                                  

Coyote funderar ut och sätter sin hämnd i verket. Han beger sig till San Fransisco där Pilar Sorenas pojkvän, Bill Himes, gräver efter guld utan att ha någon lycka med sig. Pock Ryner och Jim Talbot sätter upp en fälla för honom så att han anklagas för guldrån och mord på en guldgrävare. Då han grips har han för första gången vunnit en stor vinst på kortspel. Coyote ingriper och visar att de två männen utfört mordet och dessa hängs. Himes får den stulna guldklimpen som kompensation och har dessutom spelvinsten när han återvänder till Pilar i Los Angeles. 

 

Kapitel 11: Coyotes hämnd

Coyote kidnappar Patricio Sorenas och lämnar honom ensam för att under några timmar lida alla helvetes kval där han ligger bunden i mörkret. Coyote ställer honom till svars för hans förräderi, som begicks för pengars skull utan tanke på att Coyote skulle dö. Patricio ber om nåd och Coyote släpper honom fri. Han uppmanar honom att gå hem och se hur Coyote hämnas. Då han kommer hem sitter en välmående Himes där och berättar för Pilar och Fermina om hur Coyote hjälpte honom. Pilar har en ring på fingret och Patricio skäms så att han inte kan se dem i ögonen.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan