Textruta: Coyote nr 14
La mano del Coyote 
(Coyotes hand)
av José Mallorqui
Coyote nr 14.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La mano del Coyote (1945)

 

På svenska:  

Ej utgiven på svenska

 

Handling:

En gammal kalifornisk familj i Los Angeles blir utsatt för utpressning av två män som vill lura till sig familjens mark. Dessutom försöker de fånga Coyote med César de Echagüe som lockbete.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Ännu en bok där Coyote avslöjar ett bedrägeri där skurkar försöker lägga beslag på pengar och mark. Detta tema känns igen från tidigare böcker men den här boken har bra flyt i handlingen. Trots att Teodomiro Mateos var mycket tacksam för Coyotes hjälp i Victoria Secreta, då han var beredd att avgå men kunde sitta kvar tack vare Coyotes hjälp, försöker han här avslöja Coyote. I bokens slut är det mycket som ska ordnas upp på de sidor som står till förfogande. Därför blir det inte så noga beskrivningar här som tidigare i boken. Det är något som rätt ofta händer i Coyote-böckerna.

 

Kapitel 1: En kvinna gråter

César närmar sig don Lucas Garridos hus när dottern, den vackra Lucía Garrido, kommer gråtandes ut ur huset. Hennes far vill att hon ska gifta sig med nordamerikanen Archie Wade. Hon är förälskad i Jorge de Alza.

 

Kapitel 2: En man snyftar

När César har blivit insläppt av betjänten, kommer sonen José Garrido snyftandes ner för trappan. Mötet med don Lucas går bra till en början men då César råkar uttrycka sig lite oförsiktigt går det don Lucas stolthet för när och besöket tar snabbt slut.

 

Kapitel 3: Coyote ler

José Garrido står i begrepp att begå självmord i hotellets restaurang när Coyote dyker upp. Coyote vill veta vad som har hänt och lyckas till slut få reda på fakta. José anslöt sig till Hämnarna som påstod sig vara revolutionärer för Kaliforniens sak men visade sig vara tjuvar. De stal pengar i bröderna Wades hus och José sköt en tjänare som överraskade dem. Wades fick honom att underteckna ett dokument där José erkänner att han dödat betjänten och ett annat där han lovar att återbetala de stulna pengarna med ränta. Mathias Wade har berättat allt för Josés far och har börjat med utpressning mot familjen. Om inte Lucía gifter sig med hans son, Archie, ska polisen kontaktas. Coyote lovar att hjälpa José.  

 

Kapitel 4: Mathias Wade ser en skugga

Mathias Wade, Edwin Wade och Bill Burley möts för att planera hur de ska mörda don César de Echagüe. Coyote varnar första gången.

 

Kapitel 5: Teodomiro Mateos får nyheter

En del av Los Angeles kända och betydelsefulla personer har inbjudits till fest på San Antonio-ranchen. Då César pratar med den giftasmogna Dorotea Villavicencio och Teodomiro Mateos, anländer Mathias och Edwin Wade och låtsas att de också inbjudits. De säger till Teodomiro att Rand Ríos, som tidigare arbetade för Coyote, har sökt sheriffen för att avslöja Coyotes identitet.

 

 

Kapitel 6: Coyotes brott

Då Mateos och Wades kommer till sheriffkontoret finner de Rand Ríos knivhuggen i ryggen. De påträffar också ett meddelande där han har skrivit att don César är Coyote. Coyote får allt som hänt berättat för sig. Mathias och Edwin Wade säger till Mateos att de också misstänker don César. Dorotea Villavicencio räddar César genom att ge honom ett falskt alibi för att han ska tvingas gifta sig med henne.

 

Kapitel 7: Rastlös natt

Coyote ger bröderna Wade en andra varning och gör upp planer tillsammans med Yesares. Coyote gör ett flertal visiter hos olika personer i Los Angeles och uppmanar dem att befinna sig i domstolen nästa dag.

 

Kapitel 8: I rätten

Coyote framträder i domstolen och bevisar att han inte mördade Rand. Han visar att den skyldige är Bill Burley, som rusar upp då han förstår att han utpekas som mördare, men med ens faller han till golvet, dödligt förgiftad. Han har druckit från en flaska förgiftad whiskey han fått av Edwin. Misstankarna mot César att han skulle vara Coyote försvinner, då man ser Coyote rida iväg och César komma in i domstolslokalen full av damm efter att han haft problem med sin vagn.

 

Kapitel 9: En sista varning

Coyote beger sig till Wades hus för att få tag på de dokument som José Garrido har skrivit under. Han firar sig upp till balkongen med hjälp av ett rep. Han tar sig in i huset och då han öppnat kassaskåpet och börjat leta efter dokumenten kommer Archie och hotar honom med en revolver. Coyote lyckas skjuta bort Archies revolver och sedan fira sig ned från balkongen. Edwin skjuter mot honom men Coyote lyckas komma undan i mörkret. Han återvänder och ger Edwin en sista varning. Archie får metallsplitter i ansiktet efter Coyotes bortskjutning av pistolen och blir bandagerad av en tillkallad läkare.

 

Kapitel 10: Wades reaktion                                                                                                                                   

Wades tidigarelägger bröllopet mellan Lucía och Archie, som får gifta sig med bandagerat ansikte. Coyote besöker Archie, som då får veta att Lucía inte älskar honom, och han avstår då från att gifta sig med henne. Den som går till stadshuset med bandage i ansiktet är istället Jorge de Alza, som Lucía länge varit förälskad i. Borgmästaren är i maskopi med Coyote och pekar på raderna i äktenskapsdokumenten där var och en ska skriva. Coyote visar att José inte har mördat betjänten genom att visa upp honom, bakbunden och med munkavle, men livs levande. Edwin Wade, som förstår att de är avslöjade, drar sin revolver men Coyote skjuter bort pistolen från hans högra hand. När Coyote också skjuter mot hans vänstra kastar Edwin sig åt sidan så att skottet råkar träffar honom rakt i hjärtat. Mathias Wade tillåts att fly och lovar före flykten att Archie får ta över huset och förmögenheten.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan