Textruta: Coyote nr 13
La victoria del Coyote 
(Coyotes seger)
av José Mallorqui
Coyote nr 13.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La victoria del Coyote (1945)

 

På svenska:  

Ej utgiven på svenska

 

Handling:

Om man inte följer den rätta vägen får man betala – eller kanske ens nära och kära istället. De visdomsorden kan sägas sammanfatta den här boken. En mans stolthet får honom att avvisa hjälp från Coyote men att acceptera hjälp från en skurk mot att han hjälper några banditer. Coyote försöker förhindra det onda banditerna ställer till med i ett gruvområde.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Indiankvinnan Adela och bröderna Lugones, dvs Timoteo, Leocadio, Evelio och Juan, spelar viktiga roller i den här boken. Bröderna Lugones är ofta med i Coyote-böckerna som Coyotes medhjälpare, likaså indiankvinnan Adela. Mallorqui överraskar ibland rejält med sina rollfigurer men sällan har han överraskat mer än här då sheriff Martin, som verkar vara den ärligaste mannen i Látigo, visar sig vara banditernas chef.

 

Prolog:

Jorge Azcón avvisar av stolthet Coyotes erbjudande om hjälp för att förhindra vanära och förlust av Jorges hem beroende på hans spelskulder. Istället accepterar Jorge hjälp från Truman i utbyte mot ett skumraskarbete i hans tjänst.

 

Kapitel 1: Jorge Azcóns finanser

Jorge Azcón tas om hand av Daniel Hogart på Wells & Fargos kontor. Denne kontrollerar med Jed Truman och Jorge får anställning och ska arbeta i Cordilleras gruvområde. Han anställs för att han kommer från en  familj med högt anseende. Avsikten med anställningen är att Jorge ska ge information om kommande guldtransporter till banditerna, som vill stjäla guldtransporter. I gengäld betalas hans spelskulder och han får pengar så att han kan köpa aktier i bolaget.

 

Kapitel 2: Cordillera

Innan Jorge Azcón beger sig med diligensen till Cordillera avvisar han för andra gången Coyotes erbjudande om hjälp. Alicia Paredes, hans fästmö, som inte vet vad Jorge håller på med och som inte förstår var han fått pengar ifrån till sina skulder, tar avsked av Jorge Azcón då diligensen avgår mot Cordillera. Med i diligensen följer också Truman och i Látigo där denne stannar träffar Jorge sheriff Martin.

 

Kapitel 3: Don Césars bekymmer

César är misstänksam mot Jorge Azcón och som Coyote skickar han bröderna Lugones till gruvområdet. De ska hålla ögonen öppna och rapportera till Coyote efter en månad vad som händer i Cordillera och Látigo. Jorge Azcón anländer till Cordillera och börjar sitt arbete på Wells & Fargo-kontoret där.

 

Kapitel 4: I Cordillera och i Los Angeles

Leocadio kommer till Adelas hus och rapporterar till Coyote. Han berättar att bröderna nu klart vet att det är Jorge Azcón som informerar banditerna om guldsändningarna. De vet också var banditerna har sitt gömställe och att två överfall skett. César bestämmer sig för att bege sig till Cordillera. Som ursäkt anger han, att han ska se till mark han äger där. Alicia, Jorges fästmö, vill absolut följa med och därför följer doña Puro med som förkläde. Matías Alberes, Césars stumme betjänt, sitter på kuskbocken.

 

Kapitel 5: Sam Nickels fattar beslut

Sam Nickels, gruvdirektören, ska göra sitt sista försök att skicka en guldlast. Jorge informerar banditerna. César, Alicia och doña Puro kommer till Cordillera till häst då vägen är oframkomlig med vagn. Då Jorge inte är där och heller inte Alicias faster bestämmer de sig för att åka till Látigo med diligensen där guldet är lastat tillsammans med Nickels och hans pistolmän. Två är från Texas och den tredje, Jules, är från Louisiana.

 

 

Kapitel 6: I avgrunden

Diligensen påbörjar resan. Då den anländer till diligensvärdshuset blir Jorge förvånad över att se don César och skrämd över att se Alicia i vagnen. Han försöker övertala henne att inte fortsätta resan, eftersom han vet att diligensen kommer att överfallas. Då han inte lyckas med det åker han själv med. Vid nästa värdshus kommer överfallet som leds av Jed Truman. Alicia får tag på en revolver och skjuter en av banditerna men hon blir själv skjuten. Dessutom skjuts Jules, pistolmannen från Louisiana.

 

Kapitel 7: Coyote ingriper

Med hjälp av bröderna Lugones lyckas Coyote arre­stera fyra av banditerna, föra dem till Látigo och överlämna dem till sheriff Jay Martin.

 

Kapitel 8: Jorge sonar sina brott

När Jed Truman ser de fyra fångarna förstår han att det är stor risk att de anger honom och uppmanar därför folk att ta lagen i egna händer och lyncha fångarna. Sheriffen kan inte förhindra lynchningen. Jorge ser de hängda banditerna när han beger sig in till Látigo och han går för att träffa sheriffen. I ett försök att lätta sin egen skuld berättar han för sheriffen om Truman. Denne följer med honom till Trumans hem för att ställa honom till svars. Martin visar sig vara Trumans chef och för att själv kunna behålla allt guldet dödar han Jorge och Truman så att det ser ut som om de dödat varandra.

 

Kapitel 9: Återkomsten till Látigo

Diligensen med Alicia och Jules döda kroppar anländer till Látigo och César och Nickels får höra att Jorge och Truman är döda. Jay Martin är övertygad om att ingen misstänker honom.

 

Kapitel 10: Coyotes seger                                                                                                                                      

Martin flyttar guldet till sitt kontor. När allt är inlåst hittar han ett brev från Daniel Hogart från Wells & Fargo. Denne skriver att Truman berättat allt och att han vill nu ha hälften av guldet. Martin tar fram sitt gevär, laddar det och beger sig till mötesplatsen. Där ser han Hogart sitta och skjuter honom med geväret. Han försöker gömma undan vapnet men fångas upp av en hop människor som varit vittne till mordet. Framför dem ser han Coyote, som kallat samman dem för att visa den verklige ledaren av bandet. Martin börjar berätta om Jorge Azcóns skuld men Coyote skjuter honom innan han hinner berätta något. Han tänker bespara Jorges föräldrar den skammen. Men Coyote är inte nöjd med att ha agerat som bödel och avrättat två män. Nickels frågar vilken den andre är. Coyote svarar att det är Hogart som lurats dit av ett brev skickat av honom. Hogart trodde att det var Martin som ville träffa honom. Brevet, som Martin fick och som han trodde var från Hogart, var också skickat av Coyote. Allt för att Martin skulle avslöja sig själv.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan