Textruta: Coyote nr 12
La primera aventura del Coyote 
(Coyotes första äventyr)
av José Mallorqui
Coyote nr 12.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La primera aventura del Coyote (1945)

 

På svenska:  

Ej utgiven på svenska

 

Handling:

Ett par återvänder till Los Angeles efter 23 år och klandrar César för vad han då gjorde. Boken blickar 23 år tillbaka i tiden och visar att Coyote-figuren uppstod för att César skulle kunna hjälpa en av sina bästa vänner, som sedan blev tvungen att fly från sitt hemland.  

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

Boken är intressant eftersom författaren går 23 år bakåt i tiden och förklarar hur Coyote-figuren skapades. Därefter fortsätter handlingen i nutid och det första äventyret avslutas på ett mästerligt sätt.

 

Prolog:

Före Césars hemkomst från Cuba uppträdde han som Coyote åtskilliga gånger.  Hur det en gång började berättas i den här boken.

 

Första delen: Återkomst från det förflutna

 

Kapitel 1: En kalifornier återvänder till Los Angeles

Adolfo Segura med fru kommer tillbaka till Los Angeles 23 år efter att de lämnade staden. Det hände något på den tiden som fick dem att hata César. Att de räddades var Coyotes förtjänst. Coyote skickar ett meddelande till dem och uppmanar dem att gå på festen på San Antonio-ranchen.

 

Kapitel 2: Fest på ranchen

När Segura anländer till festen håller gästerna på att försöka komma ihåg vilket som var Coyotes första äventyr. Segura antyder att César handlat illa i det förflutna. César är osäker på om Segura och hans fru är bedragare eller inte. De som han förknippar dem med trodde han var döda. Han minns vad som hände för 23 år sedan där han sitter i fåtöljen, skönt tillbakalutad.

 

Andra delen: Coyotes första insats

 

Kapitel 3: Los Angeles 1846

1846 understödjer inte USA kalifornierna i deras strävan mot självständighet utan erövrar istället territoriet. Istället för självständighet tänker sig amerikanarna Kalifornien som en stat i Förenta Staterna. Kapten Gillespie utfärdar hårda dekret i Los Angeles och gamle don César de Echagüe vinner inget gehör för sina råd att gå försiktigare fram. Som kalifornierna behandlas nu riskerar Gillespie ett uppror.

 

Kapitel 4: Upproret

Césars far och syster försöker påverka honom att stödja kaliforniernas sak. Anselmo Salinas, Césars vän, försöker få honom att gå med i kampen för Kaliforniens självständighet men César vägrar. Upproret är snart igång och Gillespie blir tvungen att dra sig tillbaka till San Pedro.

 

Kapitel 5: Slaget vid Dominguez

Kalifornierna slåss för sin självständighet och gör det bra, vinner de första bataljerna genom att till och med använda spjut och svärd men är till slut tvungna att underteckna kapitulationen på Cahuenga-ranchen.

 

Kapitel 6: Efter stormen

Samlevnaden mellan nordamerikaner och kalifornier går ganska bra de första åren. Beatrice trivs med beundrande blickar från amerikanska soldater och César hälsar alla på eftersom han anses nordamerikavänlig. Även Salinas vågar sig ut på stan. Men Leonor pratar inte med César eftersom han varit feg och inte deltagit i striderna.

 

Kapitel 7: Den maskerade sångaren

Anselmo Salinas och César går till ett värdshus där Mariquita, en maskerad sångerska, uppträder. Före uppträdet vinner Anselmo mycket pengar av kapten Allen Potts i kortspel.

 

Kapitel 8: En sång och en utmaning

Anselmo Salinas blir förälskad i den maskerade sångerskan. Då Mariquita lämnar värdshuset från baksidan blir hon trakasserad av Potts och Salinas som ingriper, utmanas på duell nästa dag.

 

Kapitel 9: Coyotes födelse

César, bekymrad för sin väns öde, vet inte hur han ska hjälpa honom eftersom duellen är helt till kaptenens fördel. Denne är en mycket skicklig skytt. César minns sångerskans mask och tänker på Zorro, som skapade lag och ordning i Kalifornien i början av seklet, och får idén att hjälpa sin vän genom att uppträda maskerad och kalla sig El Coyote.

 

Kapitel 10: Coyotes första äventyr

Coyote avbryter duellen då han gör sitt första framträdande.

 

Kapitel 11: Medalj som kan avslöja sin ägare

Salinas och Mariquita träffas på kvällen efter föreställningen. Potts försöker komma på något sätt att komma åt Salinas och under föreställningen nästa dag svänger så häftigt i dansens virvlar att hon tappar en medalj, som landar vid Potts bord.

 

Kapitel 12: Återigen Coyote

Potts tar upp medaljen och lämnar värdshuset. Coyote följer efter och lägger beslag på medaljen, som har initialerna AG. Det säger César att Mariquita är Antonia Gonzaga. Hon får tillbaka medaljen av Coyote. Potts försöker komma åt Salinas genom att placera förbjudna vapen på hans ranch men då husundersökning görs hittas inga vapen. Coyote har undanskaffat dem och varnar Potts en sista gång.

 

Kapitel 13: Allen Potts sista skurkstreck

Allen Potts avslöjar att Mariquita är Antonia Gonzaga inför hela hennes familj, som han har skickat brev till för att de skulle komma till föreställningen. Gonzagas är en gammal förnäm kalifornisk familj i Los Angeles. Salinas skjuter kapten Potts för detta sista skurkstreck.

 

Kapitel 14: Coyotes löfte

Coyote räddar Salinas och Antonia och hjälper dem att rida till San Pedro för att därifrån ta en båt till Mexico. Innan de skiljs i San Pedro ger Salinas ett skuldbrev på 100 tusen dollar till Coyote som denne lovar att ge till César. Då kan inte ranchen beslagtagas utan den kommer att kunna övertas av César, som sedan kan skicka pengar till Salinas och Antonia i Mexico.

 

Epilog: Framför två gravar på Mariposa-ranchen

Adolfo Segura och Adela Gonzales visar sig vara Anselmo Salinas och Antonia Gonzaga 23 år senare. De har varit arga på César eftersom de har trott att han har lagt beslag på Anselmos ranch för egen del. I själva verket har han trott att de varit döda. Den båt de skulle ta till Mexico sjönk nämligen och två kroppar klädda i Anselmos och Antonias kläder hittades. Liken fördes till ranchen utanför Los Angeles och begrovs där. Nu får de tillbaka ranchen och kan leva i frihet där som Adolfo Segura och Adela Gonzales.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan