Textruta: Coyote nr 11
La justicia del Coyote 
(Coyotes rättvisa)
av José Mallorqui
Coyote nr 11.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La justicia del Coyote (1945)

 

På svenska:  

Rättvisans tjänare (1972)

 

Nr i den nyare svenska serien: 6

 

Handling:

I San Fransisco vill en fånge som ska avrättas ha hjälp av  Coyote för att skipa rättvisa och César träffar en väninna från barndomen, Rosario, som blir utpressad på pengar av en spelhusägare, King Colin. En hemlig dotter till Rosario, Ida, har råkat i svårigheter och hennes förmyndare, som är King Colin, vill komma över hennes arv. Coyote vill rädda Ida och göra slut på utpressningen av Rosario.

 

Omdöme: 9

 

Kommentar:

En av de bästa Coyote-böckerna. Som handlar om många personer och en hemlighet från det förflutna.

 

Kapitel 1: Ett meddelande till Coyote

Gort Gallagher, en pistolman dömd i en rättegång som tillrättalagts av hans medbrottslingar och nu på väg att hängas, vänder sig till åskådarna med ett upprop till Coyote att denne ska skipa den rättvisa, han inte själv hann med. Coyote accepterar.

 

Kapitel 2: En återförening i San Fransisco

César de Echagüe befinner sig i San Fransisco och hälsar på sin bekant Diego Rivera. Dennes fader hade som spansk kapten stridit för att förhindra att de ryska kolonisatörerna i Alaska fortsatte till Kalifornien. Senare blev han kallad till Spanien för att slåss mot Napoleon, blev skjuten på slagfältet och postumt befordrad till överste. Då César är på Diegos ranch med sin son César anländer kapten Farrell för att undersöka Riveras vapensamling och se om stålpilen som Coyote kastade vid hängningen kommer därifrån.

 

Kapitel 3: Kapten Farrells minnen

Kapten Farrell får ett brev från Coyote där han skriver att han vill ha stålpilen till Diegos armborst som en gentjänst för den tjänst han gjorde Farrell tre år tidigare.

 

Kapitel 4: Alliansen med Coyote

Kapten Farrell träffar Coyote och ger honom stålpilen. Coyote berättar att Ida Hubbard, en ung flicka som Farrell har förälskat sig i och som står under förmyndarskap av King Colin, är i fara enligt den dokumentation som Gort Gallagher har lämnat efter sig. De två allierar sig med varandra för att kämpa mot King och hans män.

 

Kapitel 5: Dona Rosarios man

César möter en gammal väninna från barndomen på en av gatorna i San Francisco, Rosario Pedraza, hustru till en rik direktör i Union Pacífic. Rosario erkänner för César att hon fått allvarliga problem. Ett värdefullt pärlhalsband, gåva från hennes man Walter till Rosario, verkar vara en del av problemet. Rosario går in till en kinesisk juvelerare och hämtar halsbandet.

 

Kapitel 6: Coyote går till action

Den kinesiske juveleraren berättar för César att pärlorna i halsbandet är falska och att Rosario har sålt det äkta halsbandet eftersom hon fallit offer för utpressning. King försöker få Ida att gifta sig med honom och sedan som änkling kunna ärva hennes förmögenhet. Coyote skickar Farrell till Arbolado för att fria till Ida för att förhindra det.

 

Kapitel 7: Ida Hubbards hjärta

Kings band ogillar att Farrell kommit till Arbolado. Farrell pratar med Ida och avslöjar sin kärlek till henne.

 

Kapitel 8: El Coyote

Coyote överfaller flera transporter som Colin har försäkrat och stjäl guldet för att ruinera honom.

 

Kapitel 9: Coyotes besök

Coyote besöker King och efter att ha berättat om guldet, som han stulit, och att Red är död rånar han King på 100 tusen dollar, de pengar som King fått av Rosario.

 

Kapitel 10: Begravningsklockor för tre skurkar

När King och hans män träffar Ida, som gått upp för att hämta sin väska på sitt rum, berättar hon för dem att hon nu är gift med Farrell. Då Ida och Farrell lite senare sitter vid ett bord i en bar kommer King och hans män för att döda Farrell. När de ska skjuta blir själva skjutna av Coyote istället. Han säger till Ida och Farrell, som gift sig borgerligt, att han vill att de också gifter sig i kyrkan om fem dagar.

 

Kapitel 11: Coyotes rättvisa

Rosario och hennes man Walter Kreider ger en stor fest där också en berömd juvelerare, som anlitats av Walter för att utöka halsbandet med fler pärlor, är bjuden. Coyote, som varit gömd bakom ett tungt draperi framför dörren till trädgården, påkallar allas uppmärksamhet och stjäl halsbandet från Rosario. Han ger det dock tillbaka igen till Walter, då denne säger att det har ett stort affektionsvärde för honom och hustrun. Rosario ser med förvåning hur juveleraren undersöker halsbandet och konfirmerar att pärlorna är äkta.

 

Kapitel 12: Coyote drar sig tillbaka

Coyote träffar Rosario och berättar för henne historien om hennes liv. Han avslöjar att hennes dotter Ida gifter sig nästa dag. Han tillåter att hon kommer till bröllopet men inte att hon avslöjar att hon är mor till Ida. Farrell och Ida gifter sig i kyrkan och på en av de bakersta bänkarna sitter César de Echagüe, som kommit till bröllopet i kyrkan från Sacramento.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan