Textruta: Coyote nr 10
El exterminio de la Calavera 
(Utplånandet av Skallen)
av José Mallorqui
Coyote nr 10.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El exterminio de la Calvera (1945)

 

På svenska:  

Coyote och K-banden (1955)

 

Nr i den svenska serien: 10

 

Handling:

En vacker spion, som utpressas av dödskallebandet, upptäcker Yesares dubbelliv och tror att det är han som är Coyote. Hon och César blir förälskade medan bandet försöker eliminera Coyote.

 

Omdöme: 9

 

Kommentar:

Mycket action med en César, mycket mer mänsklig och tillgänglig än vanligt, som förälskar sig för första gången efter Leonors död, ända fram till att kvinnan han älskar upptäcker hans hemliga identitet. Han är också för första gången försatt i vanmakt och nära att dö. Dessa fakta gör traumat mindre fantastiskt och mer trovärdigt. Den här boken avslutar historien om dödskallebandet. Kärlek spelar en stor roll. Dels blir César förälskad i Genevra Saint Clair och dels upptäcker han för första gången att Guadalupe hyser känslor gentemot honom.

 

Förord. I den konfedererade södern 

Under inbördeskriget har nordstatsgeneralen Alexander MacNair tagit den vackra spionen Ginevra Saint Clair till fånga. Hon är på väg att hängas när han erbjuder en deal: hon kan rädda sitt liv om hon blir kontraspion och överlämnar falsk information till de konfedererade. Hon tvingas acceptera men finner en viss tröst i vetskapen om att södern ändå redan är förlorare i kriget. Hon överlämnar ett falskt dokument till löjtnant John North och den federala armén vinner slaget vid Osmond. Generalen blir dödad och Ginevra känner sig lättad eftersom han som kände till hennes förräderi nu har tagit hemligheten med sig i graven.

 

Det förflutna gör sig påmint

Fem år senare är Ginevra Saint Clair ägare till en sockerplantage i Louisiana och en rik kvinna. Då uppsöker John North henne och idkar utpressning genom att hota att berätta om hennes förräderi för Ku Klux Klan om hon inte lovar att hjälpa dödskallebandet, där han är en av ledarna. Hon tvingas gå med på det.

 

Kapitel 1: En kvinna kommer till Los Angeles

Ginevra Saint Clair anländer till Los Angeles som Mrs Perkins, en änka, och berättar att hennes diligens angripits av Coyote. Hon tar in på Posada del Rey Don Carlos.

 

Kapitel 2: Den sympatiske Don César

Mrs Perkins äter middag med Teodomiro Mateos och Don César och vill prata om Coyote med de två männen. Hon har lagt märke till att Yesares har genomsökt hennes bagage.

 

Kapitel 3: En kvinnas list

Hon har placerat ut fällor i sitt rum och i bagaget som inte Yesares märkt och upptäcker sedan också den hemliga passagen till rummen och Coyotes kostym. Ginevra tror att hon upptäckt Coyotes identitet. Coyote är helt enkelt Ricardo Yesares!

 

Kapitel 4: Don César de Echagües krysantemum

César de Echagüe inviterar Ginevra på en ridtur och de förälskar sig i varandra. Guadalupe ser dem komma till ranchen och är full av svartsjuka. Hon får krysantemum av guld av honom.

 

Kapitel 5: Regn i dalgången

Ginevra och César tillbringar en kärleksnatt i en stuga som ägs av César och överraskas av en storm.

 

Kapitel 6: Coyotes identitet

John North uppsöker Ginevra för att ge henne de pengar han lovat i utbyte mot Coyotes identitet. Hon berättar och visar att det är Yesares Coyote genom att gå in med North i den hemliga gången, visa honom Coyote-kläderna och visa honom Yesares sittandes vid sitt skrivbord. Dödskallebandet planerar nu att kidnappa och döda Yesares.

 

Kapitel 7: Lögnen

Ginevra, förälskad i César, får reda på att det är han som är Coyote. Ginevra berättar vad som har hänt med Yesares och dödskallebandet. César ger sig iväg för att rädda Yesares. Ginevra följer efter honom. När hon lyckats hitta gruvan går hon in i gruvgången och hör Césars röst. Dödskallebandet har fångat Coyote.

 

Kapitel 8: Utrotningen av bandet

Coyote har fångats med en lasso då han närmade sig gruvan på sin häst. De för in honom in i gruvan där hela dödskallebandet och Ricardo Yesares är samlade. Han är bakbunden och de tar av honom masken. Dödskalleligan tänker spränga gruvan med César och Yesares inuti. Men Ginevra blir räddningen. Hon kommer in med revolvrarna skjutklara i händerna och befriar César och Yesares. Det blir skottväxling och César och North skjuter samtidigt. North dör direkt men hans skott träffar Ginevra i bröstet och hon avlider kort därefter. Då de flyr lyckas César avlossa ett skott som rikoschetterar mot väggarna i gruvgången så att sprängämnena exploderar och gruvan kollapsar. Dödskallebandets sista hundra medlemmar dödas och bara en överlever. Denne kan berätta för världen att dödskallebandet nu är utrotat.

 

Slutord

César återvänder till ranchen och Guadalupe förstår att han nu har förstått hennes känslor för honom. Ginevra begravs vid stugan i dalgången. Vid graven låter Don César plantera riktiga krysantemum, som fyller hela dalen med sin doft.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan