Textruta: Coyote nr 9
Sierra de oro 
(Berg av guld)
av José Mallorqui
Coyote nr 9.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

Sierra de oro (1945)

 

På svenska:  

Coyote räddar guldberget (1954), Guldberget (1972)

 

Nr i de svenska serierna: 9 respektive 5

 

Handling:

En hänsynslös domare blir förmyndare för en ung kalifornisk arvtagerska. Han berikar sig på hennes bekostnad genom bedrägliga affärer medan dödskallebandet försöker lägga beslag på berget där det finns guld.

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

Nordamerikaners försök att lura kalifornier är ännu en gång i fokus i den här berättelsen. Boken innehåller mycket action och sammanflätade berättelser om olika personer. Boken är den tredje i en serie av fyra, som består av El otro Coyote, Victoria secreta, Sierra de oro och El exterminio de la Calavera. Ofta kom böckerna ut med två romaner i en som bilden av den vänstra spanska upplagan visar ovan. Här är det Coyote nr 9 och nr 10 i samma volym.

 

Kapitel 1: Domare Esleys rättvisa 

Domare Ezequil Esley är en hänsynslös och sadistisk domare känd för sina hårda domar. Han dömer den artonårige Ralph Bolton i San Juan, som i ett ungdomligt upptåg lånat en häst och blivit anmäld, till maximistraffet, som är två år på tukthus. Ralph lovar att hämnas när han kommer ut. Då han släpps från tukthuset utbryter inbördeskriget och Bolton anmäler sig som frivillig. Han deltar i striderna på de konfedererades sida. Efter slaget vid Gettysburg återvänder till San Juan och där är befolkningen på väg att lyncha domare Esley, som har sympatier för nordstatarna, men Bolton får avgöra hans öde och beslutar att låta honom fly. När kriget slutar återvänder Ralph till San Juan dit också domaren återvänder.

 

Kapitel 2: Arvtagerskan till Ortiz-ranchen

Dolores Ortiz har César med sig då advokat Jacinto läser upp faderns testamente. Hennes far testamenterar sin förmögenhet till henne men domare Ezequil Esley utses till förmyndare och förvaltare av förmögenheten tills hon blir myndig. César utses till en slags tillrådgivare dock utan reell makt.

 

Kapitel 3: Domare Esleys projekt

Domaren glädjer sig över att ha blivit utnämnd till förvaltare och tänker att han nog ska kunna berika sig själv en del förutom den månatliga betalningen han får för förmyndarskapet. Han erbjuder Bolton att driva så många vilda och magra djur han kan få tag på till Kalifornien och där ska han få 30 dollar per styck av Esley.

 

Kapitel 4: Mötet under trädet utan skugga

Bolton kommer med 4500 magra djur till Los Angeles och träffar Esley som skickar honom vidare till San Fransisco med djuren. Han ska ta vägen över Ortiz-ranchen och öka på hjorden med 5600 välmående djur därifrån. Ralph Bolton träffar Dolores Ortiz på ranchen utan att veta att hon är ägarinnan.

 

Kapitel 5: Coyote varnar

När Esley kommer till kontoret väntar en av ledarna för dödskallebandet på honom där. Denne känner till att Esley har sålt de 5600 djuren från Ortiz-ranchen dyrt i San Fransisco men bara satt in de pengar han fått för de sämre djuren från Texas på Dolores Ortiz konto. Mellanskillnaden har han stoppat i egen ficka. Han varnas för att Coyote har ögonen på hans affärer och säger att Coyote har lämnat ett varningsmeddelande i Esleys kassaskåp, vilket stämmer. Esley går med på att bli medlem av dödskallebandet.

 

Kapitel 6: Ett råd från Coyote

Coyote vill att Bolton köper Sierra de los Pecadores, som tillhör Ortiz-ranchen. Esley säljer till honom. När ledaren för Dödskallebandet får reda på det ger han Esley order om att återköpa marken. När Esley inte lyckas försöker bandets ledare döda Bolton. Coyote förhindrar det genom att kasta en kniv i ryggen på ledaren precis då denne ska skjuta. Han avslöjar för Bolton att det finns guld i Sierra de los Pecadores.

 

Kapitel 7: Domare Esleys prövningar

När domaren återvänder till sitt rum hittar han liket av banditen med en kniv i ryggen. Då man upptäcker den döde gratulerar man honom till att ha lyckats döda en så farlig brottsling. Domaren lämnar staden men träffar en hel mängd medlemmar av bandet på ett värdshus. Han fortsätter att arbeta för bandet.

 

Kapitel 8: Kidnappningen

Bolton träffar Dolores igen och avslöjar att domaren bedrar och lurar henne på pengar. En hop ryttare rider mot dem. Det är medlemmar från dödskallebandet, som kommer och kidnappar Dolores och Bolton. Domaren söker upp don César och visar ett hotbrev från bandet och ber om pengar. De kräver en miljon och själv har han bara 800 tusen dollar.

 

Kapitel 9: Det obehagliga mötet för domare Esley

Coyote kidnappar domaren och tar hans kläder. Domaren är dock inte inlåst och hittar lätt mexikanska kläder i en garderob. Det står en sadlad häst utanför. Han rider iväg till det överenskomna mötet med dödskallebandet på Rocio-ranchen.

 

Kapitel 10: Coyote har dött

Esley anländer till mötet med masken på och ansluter till de andra, som försöker tvinga Bolton att skriva under försäljningen av Sierra de los Pecadores. Utanför hörs skottlossning och en bandit kommer inrusande och ropar att en mexikan, troligtvis Coyote, har skjutits. Medlemmarna springer ut för att titta. Men mexikanen är inte Coyote utan Esley och den som alla trodde var Esley är Coyote som nu tar över kommandot. Nötkreaturen utanför är oroliga eftersom ett oväder nalkas. Nu skrämmer Coyote nötkreaturen ytterligare med skott så att de kommer i panik och rusar mot huset. De flesta medlemmarna av bandet blir nertrampade. Fyra av ledarna lyckas fly i domarens vagn.

 

Kapitel 11: Domare Esley köper fred

Domaren har mirakulöst nog överlevt både beskjutningen och nötkreaturens framfart. Han hamnade intill en grov stock som djuren undvek. Coyote tvingar honom att ge sin tillåtelse till att Dolores gifter sig med Bolton, som hon har förälskat sig i. Han tvingas underteckna sin avskedsansökan som förmyndare och att skriva under en bekännelse över alla bedrägerier mot Dolores. Det blir bröllop på Ortiz-ranchen och en bröllopspresent från Coyote är en miljon dollar. Han hade lyckats byta lösensumman mot falska pengar. Coyote kommer också och utbringar en skål för brudparet. Det blir för mycket för don César som svimmar.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan