Textruta: Coyote nr 8
Victoria secreta 
(Hemlig seger)
av José Mallorqui

Coyote nr 8.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

Victoria secreta (1945)

 

På svenska:  

Seger i det tysta (1954)

 

Nr i den svenska serien: 6

 

Handling:

Dödskallebandet uppträder i flera olika stater, bland dem Kalifornien där de planerar att överfalla ett tåg med guld. Coyote försöker stoppa dem.

 

Omdöme: 7

 

Kommentar:

Författaren för handlingen framåt i varje kapitel samtidigt som han väver in ett nytt kärleksförhållande. Howell Shepard uppvisar en god sida som inte är vanlig bland böckernas skurkar, nämligen förmåga till omvändelse. Boken är fortsättning på El otro Coyote och utgör andra boken i en serie av fyra som tillsammans bildar ett sammanhängande helt.

 

Kapitel 1: Dubbel dom 

Advokat Turner och notarie Shepard åtalas i Los Angeles och döms till döden för förfalskning och för att tillhöra dödskallebandet.

 

Kapitel 2: Konferens på Posada del Rey Don Carlos

Don César, som brukar äta middag på Posada del Rey Don Carlos, lägger fram en plan för att befria de två dömda eftersom deras brott inte är så allvarligt att det borde straffas med döden. Coyote har ju dessutom fabricerat bevisen.

 

Kapitel 3: En främling anländer till Los Angeles

Jean Shepard kommer till Los Angeles. Det är en ung släkting till notarie Shepard och han tar in på hotell Posada del Rey Don Carlos.

 

Kapitel 4: En annan främling anländer till Los Angeles

Earl Grigor kommer till Los Angeles med ett brev från Césars svåger Greene. Då César får brevet använder han ånga för att läsa den hemliga texten. I den hemliga texten står det att Earl Grigor är detektiv utskickad för få fast ett band som gör överfall för att stjäla guld. Grigor och han bestämmer att de ska träffas på San Antonio-ranchen.

 

Kapitel 5: El Coyote

När Earl kommer till mötet med César möter han Coyote som lovar att hjälpa honom.

 

Kapitel 6: Fångarnas frihet

Jean Shepard försöker frita Shepard och det gör också don César och Ricardo, båda som Coyote. Dessutom är dödskallebandet på gång och det är de som lyckas befria fångarna efter att ha bundit vissa vakter och dödat andra. Jean Shepard blir slagen medvetslös.

 

Kapitel 7: Ett nytt tillslag av dödskallebandet

När Jean Shepard kommer till hotellet med Grigors hjälp blir han kidnappad och Grigor slagen medvetslös. Yesares binds och försätts med munkavel och kassaskåpet töms. Dödskallebandet har slagit till igen.

 

Kapitel 8: Coyotes konferensrum

César och Yesares diskuterar vad som hänt på Yesares kontor, som används som Coyotes konferensrum. Yesares går till Grigors rum genom den hemliga gången klädd som Coyote och Grigor berättar om kidnappningen. Han berättar också att Jean är flicka. När César lämnar hotellet träffar han Holländar-Louis, försäljare av lantbruksmaskiner, som just lämnar staden med sex vagnar för att hämta maskiner vid järnvägens slutstation

 

Kapitel 9: Banditernas fäste

Banditerna, som består av sex sammanslagna mindre band, möts i skogen för att utforma planen att råna tåget lastat med guld. Turner och Shepard med son ska lämnas kvar döda vid tåget så att folk tror att bandets ledare har dödats vid tågöverfallet. En av Coyotes män, Red, befriar Shepards men Turner vägrar att följa med då han tror att det är en fälla.

 

Kapitel 10: Howell Shepards försoning

Turner förråder flyktingarna för att få egen fördel. Han känner till Howell Shepards historia. Howell gjorde en flicka med barn men var ung och ville inte kännas vid dottern som föddes. Hon togs om hand av Howells far, som uppfostrade henne som pojke. Nu är hon på flykt med Howell och Red och banditerna förföljer dem. De två männen försvarar sig och offrar sina liv för att rädda Jean, som till slut möter Coyote och Earl Grigor.

 

Kapitel 11: Överfallet på tåget

Banditerna överfaller tåget med guld. Det kunde varit bättre bevakat. Turner blir skjuten av banditledaren. En av dem som folk tror är bandets ledare blir i alla fall lämnad kvar efter rånet.

 

Kapitel 12: Det försvunna guldet

Earl Grigor har förälskat sig i Jean Shepard och de tänker gifta sig. Coyote erbjuder Earl att avslöja för honom var guldet finns för att han i sin tur ska avslöja det för Teodomiro Mateos. I utbyte ska denne då lova att rentvå den kommande svärfaderns goda namn. Mateos, som har varit beredd att avgå som sheriff, accepterar erbjudandet och får då också belöningen, 50 tusen dollar.

 

Kapitel 13: Seger i det tysta

När Holländar-Louis och hans män återvänder med jordbruksmaskinerna tas han emot av Teodomiro Mateos och det blir skottväxling mellan polis och banditer. Holländar-Louis blir skjuten och de män som inte skjuts kapitulerar. Sheriffen kan återta guldsäckarna som placerats i maskinerna. Teodomiro rentvår Howell Shepards goda namn. Men don César och Yesares konstaterar att bandet ännu inte är krossat.

 

Ytterligare bidrag

Nedanstå­ende är en fri över­sättning från Muños blogg.

 

Butch Cassidy

I denna bok rör sig handlingen kring ett tågöverfall. Den mest beryktade tågrånaren i Amerika på 1800-talet var Butch Cassidy (1866-1908).

Han föddes i Utah och hans riktiga namn var Robert LeRoy Parker. Hans första tågrån ägde rum 1887 men gav ett ynket litet byte. Han bildade ett band, kallat Wild Bunchgänget, som blev ansvarigt för otaliga döda under sina överfall.

Under de kommande åren, fram till sin död 1908 i Bolivia,  genomförde han många överfall på tåg, banker och postkontor.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan