Textruta: Coyote nr 7
El otro Coyote 
(Den andre Coyote)
av José Mallorqui

Coyote nr 7.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El otro Coyote (1945)

 

På svenska:  

Dubbelgångaren (1954)

 

Nr i den svenska serien: 5

 

Handling:

Coyote räddar Yesares från lynchning. Yesares blir Coyotes medhjälpare och ägare till hotell Posada del Rey Don Carlos, vars lokaler Coyote kommer att använda mycket. De förhindrar att Yesares blivande fru förlorar sin ranch och sin mark.

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

I denna bok förs Yesares in i Coyote-böckerna. Han blir i fortsättningen en viktig medarbetare till Coyote och hotellet, som han förestår, blir en viktig plats för Coyotes ageranden. Boken utspelar sig efter Leonors död och födelsen av Césars son, som här är 8 år gammal.

 

Kapitel 1: Diligensen blir överfallen 

Rickard Yesares, född i Kalifornien, observerar hur några banditer överfaller diligensen på väg till Los Angeles och dödar de män som ska skydda den. När han försöker lägga sig i blir han slagen medvetslös och lämnas kvar för att ge intryck av att han år en av banditerna.

 

Kapitel 2: Lyncharna möts

Diligensen anländer till Palmdale där byborna väntar. Rubin, som har ridit för att möta diligensen, ger folket nyheten om överfallet. Han berättar vad som hänt och lägger skulden för morden på Yesares. Folket vill lyncha Yesares men Coyote, som sett hur allt gick till, dyker upp.

 

Kapitel 3: Coyotes rättvisa

Coyote demonstrerar Rubins skuld i överfallet och räddar Yesares från att hängas.

 

Kapitel 4: I Coyotes tjänst

Yesares och Coyote beger sig tillsammans till Los Angeles och Coyote berättar att han vill att Yesares blir hans medhjälpare. Eftersom Yesares och han liknar varandra mycket vill Coyote att Yesares ska uppträda som hans dubbelgångare och på så sätt avleda misstankar från César. Han vill att Yesares ska öppna ett hotell i Los Angeles, som ska tjänstgöra som Coyotes huvudkvarter.

 

Kapitel 5: Don Césars återkomst

César återvänder till Los Angeles och en hemkomstfest hålls för vänner och affärskontakter på San Antonio-ranchen. Där presenterar César Yesares som säger sig vilja öppna ett värdshus.

 

Kapitel 6: Serena Morales

Serena presenterar sig för don César och berättar att fadern fängslats.

 

Kapitel 7: Coyotes besök

Serena Morales avslöjar anledningen till att fadern fängslats för don César. Denne verkar inte bli så bekymrad för hennes far. Serena ber notarien Shepard som erbjuder hjälp mot att Serena gifter sig med honom. Serena återvänder hem och tänker över erbjudandet från notarien när Coyote kommer på besök.

 

Kapitel 8: Coyotes löfte

Coyote som för första gången spelas av Yesares, lovar att hjälpa Serena, som observerar ett ärr vid Coyotes öra.

 

Kapitel 9: Coyotes identitet

Yesares förbereder öppnandet av hotell Posada del Rey Don Carlos och när han träffar Serena känner hon igen ärret vid hans öra och tror att han är Coyote. Under tiden gör César förfrågningar angående Morales äganderättsdokument.

 

Kapitel 10: Två Coyoter

Posada del Rey Don Carlos invigs. Coyote upptäcker att advokaten och notarien har gillrat en fälla för Morales vad gäller äganderättsdokumenten för hans mark.

 

Kapitel 11: Dold rättvisa

När notarien och advokaten ska bege sig iväg blir de arresterade av Teodomiro Mateos, polischefen, som har många bevis på deras skuld.

 

Kapitel 12: På Morales ranch

Serenas far lämnar fängelset förklarad oskyldig och förklarar fällan för Yesares. Serena och Yesares förälskar sig i varandra.

 

Kapitel 13: Där kaprifolen blommar

Ser ena vet att Yesares inte är Coyote men trots att han inte är det fortsätter hon att älska honom.

 

Ytterligare bidrag

 

Nedanstå­ende är en fri över­sättning från Muños blogg.

 

Äganderätten till marken


I denna bok hänvisas på nytt till den revidering av ägaranspråk till egendomar som ägde rum i Kalifornien efter USAs annektering.

Förordningen från 1851, kallad Gwins marklag, visade att amerikanerna ignorerade kaliforniernas rättigheter och vilja att bevara sin mark. Med denna lag sattes inte bara giltigheten hos egendomshandlingar i fråga utan de gamla kalifornierna tvingades att stå upp mot den nya eliten av nordamerikanska tjänstemän, jurister och köpmän som till varje pris försökte lägga beslag deras mark.

I slutändan blev resultatet av denna tvist ett nederlag för kalifornierna och gjorde att de förlorade minst 40% av sin mark. 1860, nio år senare, ägdes de flesta av de gamla kaliforniska egendomarna av privatpersoner och företag från Nordamerika.

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan