Textruta: Coyote nr 6
El Coyote acorralado 
(Coyote omringad)
av José Mallorqui

Coyote nr 6.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El Coyote acorralado (1945)

 

På svenska:  

Omringad (1954)

 

Nr i den svenska serien: 8

 

Handling:

César blir instängd i en dal med en bergstopp liknande en tronstol. Ett banditgäng tänker smälta en gammal aztekisk skatt. Coyote försöker omintetgöra deras planer men får hela bandet emot sig.

 

Omdöme: 3

 

Kommentar:

César kallar sig José Martinez i den här boken men annars nämns César de Echagües namn bara som hastigast i slutet. Det som är utmärkande för Coyote-böckerna är annars Césars personlighet i kontrast mot Coyotes. Här förekommer inte detta alls utan det är mest action med Coyote för hela slanten. Det stör mig att Coyote dödar de s. k. banditerna utan att ge dem en chans. Han dödar t ex två av dem på håll med sin kastkniv. Så brukar det annars inte vara. Anledningen till att Coyote besöker dalen får heller aldrig någon förklaring. ”Banditernas” enda försyndelse från början är att någon av dem har dödat en guldgrävare och att en av dem försöker döda José Martinez bakifrån. Att de sedan i dalen försöker döda Coyote och han dem är naturligt. Då är ju kriget i full gång.

 

Intres­santa fra­ser och tänke­ord:

När en mans enda argument är hans vapen, kan det tas ifrån honom med ett skott i ryggen.  (Cuando a un hombre se le da la rázon por la eficacia de sus armas, esa misma rázon se le quita con un disparo por la espalda.)

 

Kapitel 1: För­bjuden mark

César kommer till Colorado-floden på sin häst och hittar en guldklimp stor som en ärta. Efter att han tagit igen sig träffar han på en nyligen hängd, äldre guldgrävare med en skylt som säger att så behandlas guldgrävare. Efteråt följer han vägen mot byn.

 

Kapitel 2: Ladron

Byn heter Ladron, grundad av John Doyle Lee, ansvarig för Mountain Meadows-morden. Det är en laglös stad där guldgrävare körs bort. César, som kallas sig José Martinez, går in på byns bar och träffar Hamilton, som försöker skjuta honom bakifrån. César lyckas skjuta bort pistolen, märker honom i örsnibbarna och pratar med Quincey, Hamiltons chef.

 

Kapitel 3: Bakhåll

Då han lämnar baren försöker Hamilton skjuta Coyote men han missar och blir istället själv skjuten. Quincey och hans män förstår att Coyote har kommit. Quincey menar att de ska omringa honom i dalen med tronstolen, där de har sin hemlighet.

 

Kapitel 4: På fientlig mark

Coyote kommer misstänkt enkelt in i dalen men Quincey är nöjd för han vill stänga in Coyote där och vaktar den enda utgången.

 

Kapitel 5: Jakten på Coyote börjar

Efter att ha mött Tex, en bandit från Texas, och dödat honom letar Coyote upp ett gömställe för sig och hästen. Där kan han äta och vila och vaknar klockan två på natten. Då han följer en stig upp i berget mot atztek-byggnaderna dödas två vakter, en träffad av Coyote då denne besvarar elden och den andre blir ihjälslagen då han faller efter att ha förlorat fotfästet. Coyote återvänder till gömstället och somnar.

 

Kapitel 6: Flera sombreros

Coyote sover 24 timmar. Han tar sig upp på ”Tronstolen” där det finns vatten och lämnar hästen där. På vägen ner beskjuts han av Quincy. För att lura varandra lägger de sina sombreros på ett ställe och kryper till ett annat för att skjuta därifrån. Men ingen träffar och då mörkret faller smyger Coyote tillbaka till gömstället.

 

Kapitel 7: Överraskning

En del av Quinceys män fortsätter förföljandet av den maskerade. De ser hans lägereld och skjuter den sovande. Men det är bara hatten och stenar. Coyote har lurat dem.

 

Kapitel 8: Belägrad

Coyote är belägrad uppe på tronstolen. Quincey försöker förhandla med honom. Men Coyote ger honom och bandet ultimatum att lämna dalen.

 

Kapitel 9: Coyote går till angrepp

Coyote firar sig ner med ett rep han tillverkat av rep, repstumpar och linor. Han kastar dödligt kniven mot de två portväktarna. Efteråt tar han sig upp till en av aztek-byggnadernas ingång och upptäcker skatten. Det är historiskt värdefulla guldföremål som bandet tänkt smälta. Skulle myndigheterna fått tag på dessa skulle de ha lagt beslag på dem. Quincey och hans två män som ännu lever överraskar Coyote och träffar honom med skott i sidan. Han lyckas dock svara med att skjuta de två medan Quincey flyr. Med uppbjudande av sina sista krafter lyckas Coyote skjuta Quincy med geväret.

 

Kapitel 10: Epilog

På ett amerikanskt universitet får man ett brev undertecknat av Coyote där han berättar var de kan hitta den aztekiska skatten.

 

 

Ytterligare bidrag

 

Nedanstå­ende är en fri över­sättning från Muños blogg.

 

John Doyle Lee

John Doyle Lee, som det refereras till i bokens andra kapitel, levde mellan 1812 och 1877, tillhörde Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (även kallad mormonkyrkan). Han John Lee.jpgvar en framgångsrik affärsman, bonde, biskop och kolonisatör. Hans namn kommer alltid att förknippas med massakern i Mountain Meadows. Han var den ende som åtalades och dömdes och avrättades 1877 genom arkebusering.

 

Mountain Meadows massakern

 

I mitten av 1857 gick en grupp på 40 familjer (ca 120 personer) samman för att korsa västra USA främst från delstaten Kalifornien för att söka en plats för en bättre framtid. De stannade i Utah, där det då bodde mest mormoner. Av skäl som inte är helt klara uppkom spänningar mellan mormonerna och nomadfamiljerna som slutade med en fruktansvärd massaker som inträffade den 11 september 1857. Mormonerna döda 120 av resenärer. Endast sju barn skonades, Dessa adopterades senare av mormonerna. Den federala regeringens försök att utreda händelsen, som kom att kallas ”Massakern vid Mountain Meadows”, och ställa de skyldiga till ansvar, försvårades av bristen på samarbete från mormonsamfundet.

 

 

Längs upp på sidan          Till huvudsidan