Textruta: Coyote nr 5
La sombra del Coyote 
(Coyotes skugga)
av José Mallorqui

Coyote nr 5.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

La sombra del Coyote (1944)

 

På svenska:  

I hämndens skugga (1954)

 

Nr i den svenska serien: 7

 

Handling:

En ägare till en mindre ranch anklagas för boskapsstöld av den inflytelserike och grymme Bulder och blir hängd inför ögonen på sin 12-årige son. Pojken är för ung för att kunna hämnas på de sex skyldiga till brottet men får tio år senare hjälp med hämnden av Coyote.

 

Omdöme: 8

 

Kommentar:

1849 då historien tar sin början har César ännu inte officiellt kommit tillbaka från sin Cuba-vistelse. Tio år senare, 1859, har hans son fötts, hustrun dött, han har lämnat Kalifornien för resor över världen och återvänt till Kalifornien och fortsatt som Coyote. 1859 då det mesta i den här historien utspelas har han dock inte officiellt återkommit som César de Echagüe till Los Angeles och sin ranch. Den här boken innehåller alla viktiga ingredienser i Coyote-böcker: våld, hämnd, rättvisa och kärlek. Coyote ligger bakom händelserna och drar i trådar men läsaren får inte kontinuerligt följa hans förehavanden och César är inte med i handlingen alls.

 

Intres­santa fra­ser och tänke­ord:

Jag kräver blind lydnad eftersom slutet jag söker är ädelt.  (Exijo obediencia ciega porque el fin que persigo es noble.)

Att säga att en hund är precis som en människa är att förolämpa hunden.  (Decir que un perro es igual que un hombre seria insultar al perro.)

 

Kapitel 1: Prolog 1849

Bonden Forbes anklagas för att stjäla boskap från Isaías Bulder. Hans pojke på 12 år, Joseph, hindras av en lasso att hjälpa fadern medan denne hängs. När Joseph fylld av hämndlystnad begravt fadern kommer Coyote och uppmanar honom att vänta med hämnden och vill möta honom på missionsstationen San Juan de Capistrano om exakt 10 år. För att dölja sin identitet byter Joseph Forbes sitt namn till Nick Searles.

 

Kapitel 2: Prolog 1859

Tre ryttare försöker råna en bank men två dödas under rånet. Den tredje är Nick Searles och under flykten kommer han av en slump till San Juan de Capistrano. Han kommer på att mötet med Coyote ska äga rum om två dagar. Då de träffas accepterar Nick Coyotes villkor och får löfte om hjälp med hämnden.

 

Kapitel 3: Esperanza

Då Nick Searles fortsätter mot Esperanza möter han Isaías Bulder och hans män. Han kritiseras av en flicka för att utmana en av Bulders män som vill prygla sin hund.

 

Kapitel 4: Ranchen Stora P

Abraham Meade, ägaren till ranchen Stora P, anställer Searles som förman på inrådan av Coyote. Abraham berättar för Searles att Bulder utsätter honom för utpressning med hjälp av bevis han har mot honom. Searles upptäcker att den flicka han träffade i byn är ranchägarens dotter, Carol. Som förman måste Searles avgöra vilka av ranchens cowboys som är Bulders män för att avskeda dem. Donahue är en av dem. Bulder, som är förtjust i Carol och flirtar med henne, kräver av pappan att han ska göra sig av med sin förman som är så fräck att han avskedat Donahue.

 

Kapitel 5: Meades försvinnande

För att förhindra Bulders utpressning ”försvinner” Abraham Meade och överlämnar ranchens skötsel åt förmannen. Searles har bara ansvar inför Meade så därför kan han ignorera krav från Bulder och Carol.

 

Kapitel 6: Coyotes meddelande

Searles faller i ett bakhåll som han klarar av med Coyotes hjälp. Två av Bulders män, som varit med då fadern hängdes, skjuts. Han hänger upp dem i samma trädgren som fadern hängdes i och gör två skåror stammen. Hämnden har börjat.

 

Kapitel 7: Blekheten hos Negro Bulder

På krogen Eldorado försöker pistolmannen Sol Poniente få igång bråk för att skjuta Searles men Coyote förhindrar det utklädd till bandagerad mexikan. Bulder och Searles slåss och Nick vinner fighten. Bulder, som kallas Negro Bulder, gör en blek figur.

 

Kapitel 8: Hämnd

Under tiden som Vita maskerna förföljs av alla män i byn efter deras bankrån passar Donahue på att besöka den ensamma Carol. Han vill lägga beslag på de pengar som Searles har bett henne ta hand om. Coyote och Searles förhindrar att hon mördas. Nästa morgon hänger ett nytt lik i trädet och en ny skåra är ritsad i stammen.

 

Kapitel 9: Hämnad förolämpning

Carol börjar få känslor för Searles. En annan av Bulders pistolmän, Givens, förolämpar henne på krogen och Searles beger sig dit och möter honom i en duell. Givens blir dödad medan Searles skadas. Sheriffen arresterar Searles och anklagar honom för rånet.

 

Kapitel 10: Het Kylers rättvisa

Falska bevis läggs fram mot Searles som anklagas för bankrånet och för att ha mördat Abraham Meade. Juryn förklarar honom skyldig och domaren dömer honom till hängning. Han förs bort av en blodtörstig folkmassa mot det träd där hans far en gång hängdes. Bulder finns med bärandes på ett rep och ser nöjd ut.

 

Kapitel 11: Coyotes rättvisa

När de kommer till trädet hänger Pete, Bulders förman, där och en skåra har gjorts för honom och en för Givens. Det finns nu fem skåror i stammen och förvåningen ökar när Coyote dyker upp. Han har domare Palmerston och Carol med sig och berättar att domaren har funnit bytet från bankrånet hos Bulder. Bevisen mot Meade har Coyote förstört och Meade själv kommer fram. Han är inte död. Bulder drar sin revolver men blir skjuten av Coyote. Nick Searles ritsar in den sista skåran med en kniv som Coyote kastar mot trädet. Coyote har gjort sitt och ger sig iväg men Nick Searles stannar kvar hos Carol. Hon vill sköta om hans sår.

 

 

Ytterligare bidrag

 

Nedanstå­ende är en fri över­sättning från Muños blogg.

 

Lynch lag

I denna bok försöker folk lyncha Searles, dvs använda sig av ”Lynch lag”.

Benämningen ”Lynch lag” härrör sig troligtvis från en frivillig sammanslutning av medborgare under amerikanska frihetskriget på sjuttonhundratalet, som leddes av överste Charles Lynch. Brottslingar, gripna på bar gärning, hängdes utan föregående rättegång. Med lynchning menas fortfarande att en grupp människor tar lagen i egna händer för att döda en eller flera misstänkta brottslingar.

Lynchning kunde tillgå så att fången lämnades sittande på en häst med ett rep, fastsatt i ett träd, och knutet runt halsen. När hästen sprang iväg lämnades fången hängande med repet om halsen och dog därför snabbt.

 

Längst upp på sidan          Till huvudsidan