Textruta: Coyote nr 4
El valle de la Muerte 
(Dödens dal)
av José Mallorqui
Coyote nr 4.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok

 

På spanska:

El valle de la Muerte (1944)

 

På svenska:  

I dödens dal (1954)

 

Nr i den svenska serien: 4

 

Handling:

Nära Dödens dal ligger byn Grana där underliga saker händer. En liga håller på att döda en efter en av jordägarna så att allt mer av jorden ägs av allt färre. Ute i öknen byggs en stad som ska heta Ryan. Ute i öknen finns nämligen stora fyndigheter av Borax som kommer att ge mycket pengar vid brytning. César de Echagüe och hans hustru Leonor kommer till Grana på förslag av Edmunds Greene och Césars målsättning är att återställa lag och ordning i Grana.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Boken är spännande och lättläst. Det är trevligt att följa ännu ett äventyr då César och Leonor samarbetar. I  bokens slut berättar hon att hon är gravid. Det är den sista boken på ett bra tag som Leonor förekommer i eftersom hon dör då sonen föds. I senare böcker som utspelas före hennes död finns hon naturligtvis med men dessa böcker följer längre fram i serien.

En intressant sak man lägger märke till då man läser böckerna både i original och i svensk översättning är hur översättaren förkortar och förenklar utan att för den skull ändra något i handlingen eller beskrivningen av situationer. Annat man snabbt upptäcker är att många namn ändras för att passa oss som är vana vid engelska namn bättre. Sheriffen i den här boken heter Esley Carr men i den svenska översättningen heter han Seth Carter. Oftast är det dock tal om smärre ändringar. Edmunds Greene blir i svensk översättning Edmund Green. Leonor blir Leonore i svensk översättning. I den här bloggen skrivs för övrigt alla namn som i originalet och stavas på spanskt vis med accent om sådan finns i namnet.

 

Intres­santa fra­ser och tänke­ord:

Och de tror att de håller på att civilisera den här jorden.  (Y ellos creen que están civilizando esta tierra.)

Till slut upphör förtroendet och försiktigheten tar över.  (Más allá de un punto cesa la confianza y comienza la prudencia.)

Hela skapelsen måste vara våldsam för att orsaka en lika våldsam reaktion som avbryter våldet.  (Toda creácion ha de ser violenta para provocar una reacción igualmente violenta que temine con la violencia.)

Ofta är bästa försvaret att verka svag.  (Muchas veces la mejor defensa es aparentar debilidad.)

 

Kapitel 1: Jag är lagen i den här dalen

En ranchägare, Jacob Bauer, berättar för César hur han och de fem andra ranchägarna i dalen har delat upp kaliforniernas mark allt eftersom de tvingades bort eller dödades och att de nu är rädda för att själv dödas. En ranchägare, Tobias Banning, kommer med sina män och anklagar Bauer för boskapsstöld. Esley Carr, sheriffen i Grana, förhindrar lynchningen och avslöjar den fälla som Banning verkar har satt upp för Bauer.

 

Kapitel 2: Rättvisan i Grana-dalen

Domare Freeman får reda på vad som hänt. En av Bannings män, Mick Strauss, har tidigare vittnat mot sin chef och Banning blir dömd till döden. Dottern Lucy försöker frita honom men övermannas, slår i huvudet och svimmar. Hon slipper se när fadern och de fyra mexikanerna hängs. Césars försök att rädda dessa lyckas inte.

 

Kapitel 3: Våldets land

César och Philip, Bauers son, som hittills varit förlovad med Lucy, begraver Banning. César klär om till Coyote och träffar en av sina medhjälpare som arbetar för sheriffen.

 

Kapitel 4: Jag är Coyote

Coyote räddar livet på Beech, en av jordägarna, som någon försöker döda med en skallerorm. Beech berättar om staden Ryan som byggs mitt ute i Dödens dal och Coyote föreslår att Beech ska sälja en del till César. Mick Strauss tar sig in på Beech ranch och hotar Coyote med revolvern.

 

Kapitel 5: Coyotes rättvisa

Efter att ha skjutit Strauss lämnar Coyote liket i träddungen där Banning hängdes. Fäst ovanför liket sätter han ett meddelande med ett coyotehuvud. I byn görs försök att provocera César för att döda honom. Han och Leonor berättar för sheriffen att han vill köpa mark i Dödens dal. Då de gått hittar sheriffen en ny hotelse från Coyote på skrivbordet.

 

Kapitel 6: Starkare än hat

Lucy Banning repar sig under Leonors vård. Under tiden försöker sheriff Carr att köpa tillbaka den mark som César köpt av Beech.

 

Kapitel 7: César de Echagües död

César beger sig till ett möte med markägarna och det hörs ett avlägset skott. Sheriffen och en mystisk man med mask tar emot nyheten om Césars död och på hotellet sörjer Leonor hörbart.

 

Kapitel 8: César de Echagües mördare

Då de fyra jordägarna möts kommer sheriffen och anklagar dem för att ha mördat César de Echagüe. Olika ägodelar som varit Césars har hittats i deras hem.

 

Kapitel 9: Coyotes dom

Coyote träffar Jacob Bauers och anklagar honom för att ligga bakom morden. Efter att han erkänt sig skyldig blir han skjuten av sheriffens män när han lämnar ranchen.

 

Kapitel 10: Detta är min sista kamp

När sheriffen Esley Carr söker efter bevis mot sig själv hos Bauer kommer Coyote och ställer Carr till svars. Denne ser sin chans att skjuta Coyote men blir själv skjuten. Coyote friar de fyra ranchägarna och beger sig till hotellet där Leonor berättar att hon är gravid i femte månaden och ber César överväga om han ska fortsätta som Coyote nu när han ska bli pappa.

 

Ytterligare bidrag

 

Nedanstå­ende är en fri över­sättning från Muños blogg.

 

Dödens dal

Dödens dal (El valle de la Muerte) existerar i verkligheten. Det är idag en nationalpark, belägen i östra Sierra Nevada i Kalifornien, och sträcker sig delvis in i delstaten Nevada. Det är en torr och ofruktbar landsänka med ökenklimat, som är mycket rikt på salt och borax, som berättas i boken. I dalen, som ligger under havsnivån, finns USA:s lägsta punkt, 86 m under havsnivån. Klimatet är mycket torrt, mindre än 50 mm regn/år, och upp till 50°C under dagen på somrarna medan temperaturen på vintern kan gå ner till -5 grader. Den högsta temperatur som uppmätts någonsin i området är 56,7°C, vilket är världsrekord.

Death Valley.png                     

Boraxfyndigheterna exploaterades av ett gruvbolag i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Borax användes som rengöringsmedel och framställning av tvättmedel och fick mycket stor användning inom många andra tekniska områden. Före upptäckten av borax lockades många guldgrävare till dalen efter att guld och silver hade upptäckts.

 

Längst upp på sidan          Till huvudsidan