Textruta: Coyote nr 2
La vuelta del Coyote 
(Coyotes återkomst)
av José Mallorqui

Coyote nr 2.jpg

Huvudsidan   Nästa bok   Föregående bok  

 

På spanska:

La vuelta del  Coyote (1944)

 

På svenska:  

Coyote kommer tillbaka (1954), Den maskerade hämnaren (1971)

 

Nr i de svenska serierna: 2 respektive 2

 

Handling:

Försöken från vissa nordamerikaners sida att roffa åt sig jordegendomar fortsätter vilket gör att Coyote måste återkomma. I en scen blir Leonor svartsjuk på Guadalupe.

 

Omdöme: 6

 

Kommentar:

Det har gått två år sedan förra boken och Césars far, har dött. I första upplagan av boken dör Guadalupe på slutet men detta ändras i en senare upplaga eftersom författaren blir klar över de möjligheter som en karaktär som Guadalupe erbjuder och ändrar så att Guadalupe bara skadas.

 

Intres­santa fra­ser och tänke­ord:

List är överlägsen den råa kraften. [Ordagrant: Listen är kraftfullare än kraften.]  (La astucia es más fuerte que la fuerza.)

Det är lätt att skratta åt en alligator när man befinner sig ombord på en båt.  (Es fácil reírse de los caimanes cuando se está en un barco.)

Bättre att vara en coyote och vänta tills lejonen stridigt färdigt inbördes.  (Es mejor ser coyote y esperar a que los leones se peleer entre sí.)

Ibland är vänner farligare än fiender.  (A veces los amigos pueden resultar más peligrosos que los enemigos.)

 

 

Kapitel 1: Nord­amerikanarnas rättvisa   

Samuel Perkins gillrar en fälla för bonden Juan Olegario Zamisa för att lägga beslag på hans jord. Han erbjuder sin häst och uppmanar honom att prova den och låtsas sedan att den stulits. Bonden hängs.

 

Kapitel 2: Minnet av Coyote

Då Julia Ibáñes, Juans fru, kommer till medvetande sätter hon eld på ranchen och begraver sin man med hjälp av de andra bönderna. César de Echagüe kommer till begravningen efter att ha diskuterat med Luis Maria Olaso, en ung bonde.  

 

Kapitel 3: På San Antonio-ranchen

Julia Ibáñes försöker hämnas och hotar bartendern om han inte vittnar mot Perkins men hon blir dödad. Luis Maria Olaso dödar i sin tur Julias mördare och flyr till San Antonio-ranchen.

 

Kapitel 4: Respekt för lagen

César låter ta Maria Olaso till fånga och överlämnar honom till sheriffen i närvaro av domaren Salters och advokat Covarrubias.

 

Kapitel 5: Coyotes order

El Coyote besöker indianskan Adelia och advokaten Covarrubias för att ge dem order och råd.

 

Kapitel 6: Tre skurkar möts – Coyotes rättvisa

I domare Salters hus träffas han, sheriffen och Perkins för att lägga upp planer för fortsättningen.

 

Kapitel 7: Tolv jury­medlemmar

Coyote hotar jurymedlemmarna för att få dem att förklara Luis Maria Olaso oskyldig. Sedan avslöjar han för bartendern att hans kumpaner planerar att döda honom. Som betalning kräver han att få guld för tio tusen dollar.

 

Kapitel 8: Ett vittnes tystnad

Bartendern vittnar inför Covarrubias när han blir skjuten av Perkins, som i sin tur blir skjuten av bröderna Lugones. Guadalupe som är förälskad i César stannar på dennes rum när han ska ge sig iväg som Coyote. 

 

Kapitel 9: Juryns utslag

Medan Leonor är arg på César eftersom hon tror att han bedrar henne med Guadalupe börjar rättegången mot Luis Maria Olaso. Juryn frikänner honom.

 

Kapitel 10: Ett nytt besök hos domare Salters

Domaren och sheriff Coster försöker hårdhänt ta reda på varför juryn frikände den anklagade när Coyote avbryter dem och märker dem i öronen. Han tvingar dem att överlämna pengarna på kontoret och den mark de stulit.

 

Kapitel 11: El Coyote i fara

Domaren har förstått Coyotes identitet genom att känna igen hans revolver och medan Koster ger sig iväg och lägger sig i bakhåll för Coyote beger sig domaren direkt till ranchen. Koster skjuter Coyotes häst och blir själv skjuten av Coyote. César rusar in som Coyote för att rädda Leonor som hotas av domaren. I den skottväxlingen som uppstår blir Guadalupe sårad medan Coyote lyckas göra slut på domaren.

 

 

Ytterligare bidrag

Nedanstående är en fri översättning från Muños blogg.

 

Fredsfördraget i Guadalupe-Hidalgo

År 1846 utbröt krig mellan Mexiko och USA på grund av USA:s tidigare annektering av territoriet Texas. Hårda strider utbröt mellan amerikanska anfallsstyrkor och den mexikanska armén som bestod av fattiga indianska och mexikanska bönder medan de rika markägarna mest höll sig passiva. Kriget, där USA avgick som segrare, avslutades med undertecknandet av freden i Guadalupe-Hidalgo 1848, där Mexico fick avträda mer än hälften av sitt territorium, men där rätten till de gamla egendomarna och språkliga och medborgerliga rättigheter garanterades kalifornierna.

Detta fredsfördrag respekterades dock dåligt av USA. Då guld upptäcktes i Kalifornien strömmade en mängd nordamerikanare till Kalifornien, vilket gjorde att den mexikanska befolkningen kom i underläge och många jordägare ruinerades och förlorade sin mark. Kostsamma förfaranden hade införts som gjorde det svårt för fattiga kalifornier att försvara rätten till sin mark.

Guadalupe-Hidalgo.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Längst upp på sidan          Till huvudsidan